2024.06.20, Csütörtök

Szurdokpüspökiben az EGERERDŐ Zrt. és Szurdokpüspök Község Önkormányzata ünnepélyes keretek között adja át május 18-án a Diósi-tanösvényt a Hanák Kolos Közösségi- és Emlékházban.

A tanösvény megközelíthető Szurdokpüspökiből a Pincesoron keresztül. A tanösvény első állomása a településtől cca. 1500 m-re található, 8 állomásból áll, két helyszínen pihenőhely került kialakításra. A tanösvény hossza: kb. 4500 m, az egyes állomásokon a tájékoztató táblák témái az alábbiak:

1. Általános üdvözlő tábla, útvonal bemutatása

2. Források az EGERERDŐ Zrt. területén

3. Szurdokpüspöki forrásai

4. Az erdő és a víz kapcsolata

5. A Mátra őshonos állatvilága

6. A Mátra őshonos növényvilága

7.Az erdőgazdálkodás

8. Kirándulóhelyek és látnivalók az EGERERDŐ Zrt. működési területén

A tanösvényt bejárók a túrázás közben, ha megszomjaznak a Delelő és a Gúnár-kút vizétől frissülhetnek fel.

A tanösvény a megálmodók és a végigjárók számára értéket képvisel. A helyiek örülnek annak, hogy a gyermekeik egészséges testi-lelki fejlődését segíti ismereteik bővítésével erősödik bennük az erdő szeretete, védelme és szabadidejük hasznos, kellemes eltöltésének ad helyet a Diósi-tanösvény. A Szurdokpüspöki Tiszta Életért Egyesület értékes felajánlást tesz az átadó ünnepségen: magukra vállalják a tanösvény gondozását és előzetesen egyeztetésre kerülő túrák vezetését.

Számos – már országosan is elismert teljesítménytúra útvonala érinti a tanösvényt: pl. Mátrabérc, Hanák Kolos és Muzsla teljesítménytúrák április elején, Püspöki keringő, áprilisban, Mátra 115 júniusban, Pásztó 60 hosszú túra, Vadrózsa és Forrás-túra ősszel.

Galéria

Helyi hírekSzurdokpüspökitanösvényEgererdő ZrtDiósi tanösvényHanák Kolos Közösségi- és Emlékház