2024.07.17, Szerda

Szakmai konferencián ismertették a 2016. évi Tanyafejlesztési Programot

2016.05.18. 15:15

A napokban jelennek meg a Nemzeti Tanyafejlesztési Programban meghirdetett pályázati felhívások.

A napokban jelennek meg a Nemzeti Tanyafejlesztési Programban meghirdetett pályázati felhívások, amelyek a tanyák megóvását, az ott élők életszínvonalának javítását és a tanyasi életforma újraélesztését szolgálják. A pályázati felhívások a kormany.hu, valamint a Herman Ottó Intézet honlapján jelennek majd meg. A pályázati internetes felület a felhívások megjelenését követő 30. napon nyílik meg, és forráskimerülésig, illetve legfeljebb 30 napig lesz lehetőség a pályázat benyújtására.


V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy  a magyar állam által finanszírozott programra 2011 és 2015 között 7,36 milliárd forint forrás jutott. Az idén pedig számos új pályázati célt támogat a földművelésügyi tárca, így lehetőség nyílik a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is pályázatot benyújtani. 

A Nemzeti Tanyafejlesztési Programban az idén 3 célterületre lehet pályázatot benyújtani.

Az első, amelyben 200 millió forint áll rendelkezése, a települési és térségi fejlesztések támogatására fókuszál, egyebek között a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére, valamint a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére.

A második célterület keretében, amelynek 400 millió forint a keretösszege, a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására lehet pályázni.

A harmadik célterület pedig a tanyák lakóépületének felújítása, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre irányul, amelyre 120 millió forintot szán a tárca.

Az előző évekhez képest további változás, hogy villany-, víz- és szennyvízberuházásra az idén nem a Nemzeti Tanyafejlesztési Programon, hanem a Vidékfejlesztési Program belül lehet majd pályázni. A korábbi években meghatározott 25, illetve 50 százalékos előleg helyett az idén 75 százalékos előleg igénylésére van lehetőség.

forrás: mti / hoi.hu

Galéria

GazdaságtanyagazdaságNemzeti Tanyafejlesztési ProgramHerman Ottó Intézet