2024.04.22, Hétfő

A romániai magyarság jogaiért áll ki Balassagyarmat önkormányzata

2016.01.30. 08:11

Hirdetés

Balassagyarmat képviselő-testülete arról döntött, hogy a Civitas Fortissima városünnep alkalmával hagyományteremtő szándékkal minden évben felhívja a figyelmet a határon túli magyarságot érő kisebbségi jogsérelmekre; az idei első határozatban a romániai magyar kisebbség jogaiért áll ki a Nógrád megyei város önkormányzata.

Csach Gábor (Fidesz-KDNP) utalt arra: 97 évvel ezelőtt, 1919. január 29-én magyar katonák és polgárok űzték ki a megszálló csehszlovák katonaságot Balassagyarmatról, ezzel elérték, hogy a település Magyarország része maradt. Az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta a Nógrád megyei településnek.
Az évfordulón ez évtől kezdve felszólalnak a határon túl maradt magyarság védelmében, akiket magyarságukért ér sorozatosan hátrányos megkülönböztetés - tette hozzá.
A határozatban a képviselő-testület az Európai Unió alapokmánya értelmében nyilvánította ki tiltakozását "a romániai magyarság kisebbségi jogait és a székely autonómiatörekvéseket érő, még mindig tapasztalható visszásságok ellen".
Egyben felkérte Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármestert, hogy kezdeményezze Magyarország önkormányzatainál hasonló szolidaritási nyilatkozatok megtételét, ezzel is kifejezve a magyarság egységes kiállását - közölte Csach Gábor.

mti

fotó: brasso.ro

Galéria

AktuálisCivitas Fortissimakisebbséghatáron túliErdély