2024.07.15, Hétfő
Szeptemberig lehet jelentkezni a felnőtteknek szóló mintegy 180 szakmai képzésre
Illusztráció, unslpash.com

Szeptemberig lehet jelentkezni a felnőtteknek szóló mintegy 180 szakmai képzésre

MTI

2023.08.10. 11:05

Szeptemberig lehet jelentkezni a felnőtteknek szóló szakmai képzésekre, az érdeklődő 25 év felettiek mintegy 180 szakma közül válogathatnak, a kamara kisokos összeállítással segíti a szakmaválasztást - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelték, a Szakképzés Információs Rendszere (SZIR) adatai szerint 2023 első félévében a szakképzésben mintegy 20 ezer fő vett részt Budapesten,  40 százalékuk úgynevezett felnőttképzési jogviszonyban - a szakképző iskolai vagy technikumi képzésben - tanult.

Hangsúlyozták, Magyarországon az állam mindenki számára ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését. Az első szakma esetében a szakmai bizonyítvány megszerzéséig, a második szakma esetében három tanéven keresztül, illetve szakképesítés esetében az első képesítő vizsga befejezéséig.

A BKIK tapasztalatai szerint népszerű a szakképzési rendszernek az a speciális szegmense is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a képzésben résztvevők szakképzési szerződéses jogviszonyt létesítsenek akár saját munkahelyükkel munkaviszonyukkal párhuzamosan, akár egy másik vállalkozással - írják a közleményben.

A duális képzésben résztvevő tanulók a munkaviszonyuk megtartása mellet sajátíthatnak el olyan hiányszakmákat, amellyel aztán egy pályamódosítást végrehajtva akár azonnal el is tudnak helyezkedni.

A BKIK mintegy 800 vállalkozással áll kapcsolatban, amelyek összesen 1159 képzőhelyet működtetnek Budapesten - olvasható a közleményben.

A BKIK által összeállított felnőttképzéssel kapcsolatos kisokos a https://bkik.hu/document/view/ingyenes-szakmatanulas-felnotteknek-kisokos honlapon érhető el.

Országos hírekoktatásfelnőttképzésszakmai képzésBudapesti Kereskedelmi és Iparkamara