2024.04.19, Péntek
Kihirdették az egyedülálló megjelenésű, fehér színű tetőcseréphez kapcsolódó tervezői pályázat nyerteseit
Fotók és látványtervek: Wienerberger

Kihirdették az egyedülálló megjelenésű, fehér színű tetőcseréphez kapcsolódó tervezői pályázat nyerteseit

magyarepitok.hu, Wienerberger

2022.11.20. 17:00

A Wienerberger pályázatának fókuszában a környezettudatosság és a megújuló energiák használata állt.

Hirdetés

2022. november 12-én, szombaton, az Uránia Filmszínházban, a Média Építészeti Díja Gálán került sor a Wienerberger Zrt., a minőségi Tondach kerámiacserepek gyártója által „Esztétika és fenntarthatóság” címmel meghirdetett nyílt építészeti tervpályázatának ünnepélyes díjátadójára – olvasható a gyártó közleményében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a pályázat célja a Tondach új design cserepének, a fehér színű Inspira kerámia tetőcserépnek a megismertetése az építészek körében. A kezdeményezéssel a gyártó szeretné a szakembereket bevonni az általa fejlesztett előremutató és innovatív tetőmegoldások alkalmazásába, mindemellett lehetőséget kínál arra is, hogy a pályázaton résztvevők a nyilvánosságnak is megmutathassák a hazai szakma kreativitását, továbbá az új, fehér színben gyártott tetőcserép alkalmazásának az épített környezet túlmelegedése ellen gyakorolt kedvező hatásait, a fentarthatósággal kapcsolatos előnyeit, és a termék egyedülálló designját.

A kortárs építészetben mindig új és új irányzatok születnek. A közelmúltban került előtérbe a környezettudatosság, és a megújuló energiák használata. A bontás helyett a felújítás, a reprezentálás helyett a mértéktartás lett az irányadó. A szakmai zsűri kiemelte, hogy a pályázatra beérkezett munkák legjobbjai ezeket az elveket rendre visszatükrözték.

A nyertes pályázat
Látványterv: Wienerberger

A természet, a közösség és a praktikum is előtérbe került

  • A pályázat győztese Bálint Zoltán „Fészek” menedékház elnevezésű pályaműve lett. Az első helyezett építész menedékházait vízre helyezi, cölöpökre állítja, és olyan közelségbe helyezi a természethez, hogy szinte el sem válnak attól.
  • A második helyen Bors Eszter Mogyoródi közösségi háza és Böröcz Péter Egészségháza osztozott meg.
  • A harmadik hellyel díjazott Mikus László terve arra ad választ, miként lehet egy arctalan, groteszk arányokkal fennmaradt présház épületet átmenteni a mai világunkba – írták.
  • Ungerhofer Dániel a „Hattyú és Lepke ház” munkájával a legjobb eredeti ötlet, Vörös-Grigoriu Eszter „Hószikla” lakóépület rajzával a legjobb grafikai design különdíját kapta a szakmai zsűri véleménye alapján.

„Fantasztikus és elgondolkodtató tervek készültek. Dicséret illeti az összes pályázót a magas színvonalú tervekért. A Wienerberger Magyarország csapata nagyra értékeli munkájukat és reméli, hogy ezen tervek tovább motiválják az építészeket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és szabadon engedjék a kreativitásukat. Bízunk benne, hogy lesz még lehetőségünk megszondázni a hazai szakma legjavát, és egy következő pályázaton újabb, hasonlóan kiváló tervekkel és tervezőkkel találkozhatunk majd” – mondta Vincze László dla, építész. A szakmai zsűriben rajta kívül Annus Marina és Páricsy Zoltán építészek kaptak helyet.

Galéria

Országos hírektetőcserépfenntarthatóságfenntartható építési megoldásoktervpályázatWienerberger Zrt.Tondach