2024.03.29, Péntek
Bepörgött a székely-magyar aláírásgyűjtés, most kell egy nagy hajrá!
illusztráció - pestpilis.hu

Bepörgött a székely-magyar aláírásgyűjtés, most kell egy nagy hajrá!

mti, pestpilis.hu

2020.05.06. 15:30

Ezzel a tempóval pusztán az internetes aláírások elegendőek lehetnek, de nem árt az egymilliós cél fölé lőni.

Hirdetés

Az MTI híre szerint szerdán délben átlépte a 700 ezret a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított európai polgári kezdeményezésre leadott aláírások száma. Az európai őshonos nemzetek védelmét szolgáló kezdeményezés a mostani tempóval csötörtök éjfélig elérheti a szükséges 1 milliós határt, amit azonban érdemes jócskán túllépni a biztos érvényesség érdekében.


Itt kell aláírni

A kezdeményezéshez www.nemzetiregiok.eu oldalon lehet csatlakozni, erre a linkre kattintva mindössze fél perc alatt le lehet adni az aláírást, amihez csupán

  • az országunkat;
  • az egyik személyi azonosító okmányunk számát;
  • a nevünket és az állampolgárságunkat

kell megadni.

Az SZNT elnöke arról is beszámolt, hogy további 220 ezer papíron összegyűjtött aláírás már a kezükben van, de nagyon sok helyen nem sikerült még begyűjteni az aláírási íveket. Ezek begyűjtésére és leadására a szabály szerint a határidő után is van lehetőség még három hónapig.


A területi kritérium teljesítése a másik feltétel

A sikeres aláírásgyűjtés további feltétele, hogy az EU hét országában az aláírásoknak meg kell haladniuk az illető ország európai parlamenti képviselői számának a 750-szeresét. Jelenleg három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült teljesíteni ezt. 

Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt március óta lehetetlenné vált a papíralapú gyűjtés, a meglévő aláírásokat sem sikerült begyűjteni, és bizonyos uniós országokban azért maradt el a gyűjtés utolsó hulláma, mert egyszerűen nem tudtak odamenni. Emiatt kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz (EB) a határidő kitolása érdekében.

Az EB már jelezte, hogy ismerik a problémát, mely a többi folyamatban levő polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését is hátráltatja, és mérlegelik a határidő kitolását. Az SZNT elnöke a sajtóba kiszivárgott hírekből értesült arról, hogy az EB május 15-én készül bejelenteni a hosszabbítást.

Az SZNT elnöke megjegyezte, most óránként gyűl annyi vagy több aláírás, amennyi a horvátországi vagy ausztriai küszöb, tehát ha lesz hosszabbítás, teljesíthetők a területi kritériumok is.

Országos hírekEurópai Uniómagyarságélhető életszékelyek