2024.07.15, Hétfő
A diákok véleményvezéreit is bevetik az iskolai erőszak felszámolásához
nlc.hu

A diákok véleményvezéreit is bevetik az iskolai erőszak felszámolásához

2019.11.06. 07:11

A cél érdekében az elmúlt öt évben számos animációs és élőszereplős kisfilmet készítettek, amelyeknek összesen 30 milliós megtekintése volt.

Online játékot fejlesztett az iskolai erőszak visszaszorítására a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) a Cartoon Network televíziós csatorna idei, bántalmazás elleni kampányának részeként. A részletekről Kiss-Monok Ágnes, a csatorna kommunikációs képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.    


Online játékra hívják a gyerekeket

Az NBT olyan interaktív, online játékot készített, amely könnyed formában ismerteti meg a gyerekekkel a bullying, azaz a gyerekek egymás közti bántalmazásának jelentését, illetve azt, hogy miként oldhatják meg a problémát.

A tervek szerint a játékot minden hazai iskolában kipróbálhatják a  3-4., illetve az 5-6. osztályosok a Klebelsberg Központ közvetítésével és ajánlásával.

"A 2014-ben indult "Aki ver, az nem haver!" kampányuknak az a célja, hogy saját csatornáikon és partnerek segítségével terjessze a bántalmazás elleni zéró tolerancia üzenetét nemcsak Magyarországon, hanem Európában, Közel-Keleten és Afrikában is" - hangsúlyozta a kommunikációs képviselő.   


A kiközösítettek megsegítése is a középpontban

A kampány részeként - a szülők, a gyerekek és a pedagógusok számára - informatív platformokat hoztak létre a zaklatás meghatározásáról, kezeléséről, valamint tájékoztatást adtak az elérhető segítségekről. Mindezek érdekében az elmúlt öt évben csaknem 15 animációs és élőszereplős kisfilmet készítettek, amelyeknek összesen 30 milliós megtekintése volt, emellett weboldalukat - amely kisfilmekkel, szakértői tanácsokkal, iskolai tananyaggal és tesztekkel segíti a gyermekeket - csaknem egymillióan tekintették meg.   

Jelezte, az idei kampány részeként ismert fiatal véleményvezérek bántalmazás elleni közösségi médiakezdeményezést indítanak, amelyben arra buzdítják a fiatalokat, hogy tegyenek barátságos gesztusokat a kiközösítettek felé.   


Tananyag és megállapodások szolgálják a bűnmegelőzést

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke az iskolai bántalmazás ellen tett eddigi lépéseiket sorolva elmondta: a bűnmegelőzési ismeretek elsajátítására ötödik éve indítanak akkreditált képzést pedagógusok számára. Emellett a pedagógusokat képző főiskolákkal és egyetemekkel együttműködési megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy az intézményekben is oktassák a bűnmegelőzési ismereteket.   

A kormány 2013-ban elfogadott bűnüldözési stratégiája megfogalmazta, hogy a fiatalokat védeni kell attól, hogy bűncselekmények áldozataivá vagy elkövetőivé váljanak, ennek jegyében készültek el a pedagógusoknak szóló, bűnmegelőzési ismereteket tartalmazó tananyagok is - közölte Hatala József.