2024.04.25, Csütörtök
Újra divat a házasság Magyarországon

Újra divat a házasság Magyarországon

Emberi Erőforrások Minisztériuma

2019.02.13. 11:20

Egy héten át a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet a Házasság Hete rendezvénysorozat, melyet idén február 10-e és 17-e között tartanak.

Hirdetés

A házasság intézménye ma fénykorát éli Magyarországon, húsz évvel ezelőtt nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években. Tavaly január és november között csaknem 49 ezer pár döntött amellett, hogy életre szóló szövetséget köt egymással. A házasságok számának emelkedése mellett, csökkent a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb a válással végződő házasságok aránya.

 

Magyarország Kormánya széleskörű családtámogatási rendszerrel segíti a családalapítást és a gyermekvállalást. A fiatal házasok adókedvezménye egyre népszerűbb a friss házasok körében, amely nemcsak anyagilag járul hozzá a házaspárok életéhez, de felhívja a figyelmet a házasság fontosságára is. Az elmúlt két év adatai alapján a fiatal házasokat megillető támogatást egyre többen ismerik, havonta átlagosan közel 37 ezer házaspár veszi igénybe a kedvezményt.

 

A havi ötezer - két év alatt százhúszezer - forintos támogatás két évig jár a fiatal házaspároknak, függetlenül attól, hogy közben gyermekük születik-e. Az adókedvezmény gyermek születése esetén a családi adókedvezménnyel együtt is érvényesíthető, és már évi 60 ezer forinttal növeli a család költségvetését.

 

A márciustól életbe lépő, új kormányzati igazgatási törvény a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok számára 5 plusz nap szabadságot biztosít.

 

A Magyar Ifjúságkutatás eredményei azt mutatják, hogy a 15–29 éves magyar fiatalok döntő többsége házasságban gondolkodik. A megkérdezett fiatalok gyermeket is szeretnének, átlagosan kettőt. Úgy vélik a gyermek a boldogság forrása és hozzájárul a családi és baráti kapcsolatok minőségének javításához.

Országos hírekHázasság Heteházasság