2024.03.28, Csütörtök
Így térnek vissza a gyerekek a természetbe
iskolakertprogram.hu

Így térnek vissza a gyerekek a természetbe

mti, pestpilis.hu

2019.02.05. 10:49

Országos programban épülnek ki kertek az iskolák számára, a cél egy ökoszemléletű nevelési tér létrehozása.

Hirdetés

Az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden az M1 aktuális csatornán számolt be az országos iskolakertprogramról.


Két lépésben lehet beszállni

Pauliczky Nóra elmondta, az alapozó részében eszközcsomagot, harminc órás pedagógusképzést és mentorálási segítséget kapnak az intézmények. A program második részeként iskolakerti tematikus - például agrár-, pénzügyi, képzőművészeti - modulokat dolgoztak ki, hogy az iskolák megtalálják a saját helyzetüknek megfelelő lehetőségeket.    

A kezdeményezés honlapja szerint a városi gyermekek a természetes környezettől távol, attól szinte teljes elszigeteltségben töltik idejük nagy részét. Ennek feloldásaként az iskolakert egy ökoszemléletű oktatási és nevelési térként jön létre.

A tanulók egy konyhakerti és ökológiai bemutató térben személyesen vesznek részt a növények termesztési, gondozási munkáiban. 


Magánkertekben is megoldható

A program az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefogásával valósul meg.

Pauliczky Nóra arra is kitért, hogy azok az iskolák, amelyek nem tudják a saját udvarukon kialakítani az iskolakertet, egy közeli közintézmény udvarán, magánkertekben vagy akár magas ágyásokkal is megvalósíthatják.  Hangsúlyozta, a gyerekek nyitottak a programra, amelynek során fejlődik a türelmük és felelősségvállalásuk, valamint figyelemmel kísérhetik a környezeti változásokat.

Országos hírekoktatástermészetgyerekekgyümölcsélhető életzöldség