2024.06.24, Hétfő

Több ezer elsőst látnak vendégül a Fővárosi Nagycirkuszban

mti

2018.09.05. 18:07

Az Elsősök Csodaországban című program a cirkuszművészet eszközeivel segít eligazodni a gyerekeknek új világukban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Jövő Cirkusza Alapítvány közreműködésével.

Mintegy ötezer elsős általános iskolást látnak vendégül szerdától péntekig a Fővárosi Nagycirkuszban a Repülőiskola című előadásra.

"A programot tíz éve alkalmazzák sikerrel az oroszországi Izsevszkben. A családok évében különösen fontos, hogy a gyerekeket nevelő szülők és pedagógusok jó munkakörülmények között, vidáman indítsák a tanévet, civil szervezetek, intézmények sorakoztak fel a közös cél támogatására" - mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Az Elsősök Csodaországbant hagyományteremtő szándékkal indítják, a tervek szerint ezentúl minden iskolai év elején megszervezik.

 

Kardos Kata, a MACIVA cirkuszpedagógiai koordinátora hangsúlyozta: két éve tartanak a Fővárosi Nagycirkuszban általános és középiskolásoknak rendhagyó tananyagalapú órákat, amelyek gyakorlati módszerekkel segítik az iskolai anyag elsajátítását. "Az Elsősök Csodaországban legfontosabb célja, hogy az egymással még csak ismerkedő elsősök könnyebben tudjanak egymással barátkozni, társakat találni, kapcsolatokat építeni".

A szeptember 5-től 7-ig látható előadás a Fővárosi Nagycirkusz hónapok óta futó, Atlantic Flight című előadására épül, amely egy légitársaság életét mutatja be. Ezt hangolták át az iskolakezdés témájára artistákkal, állatprodukciókkal és más különlegességekkel. Mint Greifenstein János, a Repülőiskola című előadás rendezője kiemelte, porondra lépnek a Baross Imre Artistaképző diákjai is számos orosz cirkuszművész mellett.

Murad Abdullaev, az előadás producere azt fejtegette, hogy az iskolakezdés egy új élet, egy új tudás megszerzése felé tett első lépés, és ebben a bizalom, a pontosság például olyan kulcsszavak, amelyek a cirkuszművészetben is alapvetőek. Donnert Márta, a Jövő Cirkusza Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy minél több helyen akarják népszerűsíteni a cirkuszművészetet, minél fiatalabb gyerekek számára.

Fekete Péter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a V4-országok kulturális államtitkáraival nemrég lezajlott találkozón is elhangzott: a cirkuszművészetben Magyarország vezető szerepet tölt be a közép-európai régióban, és az itt épülő cirkuszművészeti központ valamennyi visegrádi ország kapcsolódó pedagógusa, művésze számára módszertani kiindulópontot nyújthat.

Országos hírekFővárosi NagycirkuszElsősök Csodaországban