2024.04.19, Péntek

Iszik Ön eleget munka közben?

http://hrpwr.hu

2018.02.01. 15:00

A folyadékhiány direkt módon rontja a fizikai és szellemi teljesítményt, muszáj odafigyelni erre munka közben is.

Hirdetés

Manapság sokan nem fogyasztanak elegendő folyadékot munka közben. A folyadékhiány azonban direkt módon rontja a fizikai és szellemi teljesítményt, a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az egészséghez és a hatékony munkavégzéshez. 

 

Honnan tudjam, hogy eleget iszom-e?

A folyadékhiány első jele a szájnyálkahártya kiszáradása (1 százalék alatti hiány). Ha a folyadékhiány 1-5 százalékos, a szomjúságon kívül fejfájás, hányinger lép fel, romlik a fizikai teljesítmény és a koncentráció. Kutatások szerint mérhetően nő a teljesítmény azokban az iskolákban, munkahelyeken, ahol vízautomaták vannak elhelyezve. Hasznos az is, ha a megbeszéléseken mindenki hozzájuthat a megfelelő mennyiségű vízhez, az aktív szakaszokat követő szünetekben pedig lehetőség van a mellékhelyiség meglátogatására.

 

Rövid távú élénkség

A kávéban, energiaitalokban, csokoládéban, kólában található koffein szinte azonnal élénkít, serkenti a koncentrációt, de a hatása rövid ideig tart, a napi több adag koffein pedig már nem fejti ki ezt a hatást. Mivel a cukor (glükóz) az agy fő tápanyaga, ezért egy pohár cukros üdítő, vagy frissen facsart narancslé szinte azonnal serkenti az agyműködést, de aztán a vércukorszint gyors esése visszafordítja a folyamatot, akár szédülést, rosszullétet is okozhat.

Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus, belgyógyász

Országos hírekfolyadékhiány