2023.12.01, Péntek

Rossz hír az allergiásoknak: támad a parlagfű!

hirado.hu, M1

2017.08.06. 18:21

Többfelé elérte a közepes szintet a pollenkoncentráció, ilyenkor már érezhetik a tüneteket. Az elsőfokú figyelmeztetést is elrendelték már.

Hirdetés

A parlagfű tömeges virágzása általában augusztus 10-én indul meg, és jellemző, hogy miközben minden növény szenved a nyári hőség és szárazság miatt, a parlagfű nem égett ki, hanem egyre nagyobbra nő az utak mentén és a földeken.

Már megkezdődött a parlagfű szezonja, egyre több helyen találkozhatunk a növénnyel – mondta Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: ahol kisebb mennyiségben jelenik meg a növény, egyszerű gyomtalanítással kiirthatják a növényt, a nagyobb területeken azonban több munkafolyamatra lenne szükség.

Ezeken a kaszálás lehet a leghatékonyabb. Ilyenkor fontos azonban fontos a rendszeresség, a nyár folyamán többször el kell végezni. Kis állapotban, virágzó formában ugyanis újra ki fog nőni a növény – mondta Juhászné Halász Judit.

 

Július végén megkezdődött a pollenszezon

A lakosság mintegy húsz százaléka szenved ilyenkor az allergia miatt. Szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban nőni fog a pollenkoncentráció. Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ aerobiológusa elmondta, egyelőre az első fokú figyelmeztetésnél tartunk, ilyenkor azok érzik a tüneteket, akik érzékenyebbek a parlagfűre. A későbbi pollenszezonban már azok is tapasztalni fogják a tüneteket, akik ilyen szempontból kevésbé érzékenyek.

 

Milliós bírságot is kiszabhatnak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július eleje óta ellenőrzi a parlagfüves területeket. A növény kiirtásáról az ingatlanok és a telkek tulajdonosainak kell gondoskodniuk. Azok, akik nem gondoskodnak a parlagfű eltüntetéséről, akár milliós bírságra is számíthatnak.

 

Bárki online bejelentést tehet

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese elmondta, növényvédelmi bírság kiszabására kerülhet sor, aminek legalacsonyabb összege 15 ezer forint, a legmagasabb pedig ötmillió forint. A bírság mértéke attól függ, hogy mekkora a parlagfűvel konkrétan szennyezett terület nagysága, illetve az hol helyezkedik el. Belterületen magasabbak a bírság értékek, külterületen relatíve valamivel alacsonyabbak.

 

Várhatóan emelkedni fog a hétvégén a parlagfű koncentrációja

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint a hétvégén a parlagfű koncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog, jellemzően eléri a tüneteket okozó közepes szintet, sőt egyre többfelé – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már magas is lehet. A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul.

 

A tavalyi évben több mint százmillió forint bírságot szabott ki a Nébih

A Nébihnek tavaly négyezer hektáron kellett intézkednie, és több mint 116 millió forint bírságot szabtak ki. Július eleje óta működik az online bejelentő rendszer: ezzel interneten vagy okostelefonon bárki jelezheti, ha fertőzött területet talál.

Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt.

 

Forrás: hirado.hu, M1

Országos hírekparlagfű2017pollenszezonallergiagyomtalanítás