2023.12.08, Péntek

Nyolcvan éve szentelték fel az acélgyári templomot

2016.04.25. 11:47

Évfordulóra emlékeztek a vasárnapi ünnepi szentmisén, melyet dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be Varga András salgótarjáni esperes-plébános, valamint a helyi papság koncelebrálásával.

Hirdetés

Közel kilencven éve, 1927-ben született meg a gondolat, hogy új plébániát, egy új közösséget és egy új templomot létesítenének Salgótarjánban. Az előkészületek után 1932 nyarán megérkeztek az első ferencesek, majd az elkészült acélgyári – mai nevén Szent József – templomot Zadravetz István ferences tábori püspök szentelte fel 80 évvel ezelőtt, 1936. május 17-én. Az évfordulóra emlékeztek a vasárnapi ünnepi szentmisén, melyet dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be Varga András salgótarjáni esperes-plébános, valamint a helyi papság koncelebrálásával.

A szentmise előtt az Akkord Fúvós Kisegyüttes műsorát hallhatták a jelenlévők, majd Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően nyílott meg a ferencesek emlékét felidéző kiállítás, amelyet Veszelovszki Balázs tanár, helytörténész méltatott. A helyi ferences közösség múltja, összetartó és összekovácsoló ereje ma is példaértékű a hívők számára. A rend tagjai 1932-1950 között tartózkodtak a városban: itteni áldásos tevékenységüket és a templom építtetésében vállalt szerepüket a vasárnapi szentmisén imába foglalták a hívők. Működésük és történetük annál is inkább aktuális, mert számtalan olyan rendezvény és személy jelenik meg a XX. század első feléből hozzájuk kapcsolódva országos viszonylatban is, amelyek és akik napjainkban ismét érzékelhetők a hívek számára. Ezek közé tartozik például a salgótarjáni Kálvária-domb és az országzászló egyedisége, amelyek a város történelmében a ferencesekhez is köthetők.

forrás: salgotarjan.hu / regi.ars-sacra.hu

Galéria

AktuálisSzent József templomszentmise

Ajánljuk még