2024.07.18, Csütörtök

A Novohrad-Nógrád Geopark az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része lett

2016.03.08. 11:36

A világ első határon átnyúló geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része lett. A cím csak hazánkban ismert kevéssé, nemzetközi viszonylatban azonos értékű a Világörökség és az Ember és Bioszféra Program elnevezésű elismeréssel.

Az elismerésről tájékoztató levelet napjainkban kapta meg a szervezet FlaviaSchlegel, az UNESCO természettudományos főigazgató-helyettesétől, válaszként az UNESCO Magyar, és Szlovák Nemzeti Bizottsága által kiállított támogatólevelekre.

A magyar részen 64, a szlovák oldalon 28 települést magában foglaló geopark mostantól nem csak a nemzetközi szervezet tagságával járó előnyöket élvezheti, kormányzati szinten is nagyobb figyelemre számíthat. A Bakony-Balaton Geoparkkal (mely szintén rendelkezik a címmel) karöltve ugyanis Magyar Geopark Bizottságot hoznak létre a közeljövőben, mely országos szinten látja el a két hazai geopark érdekeinek képviseletét.

A cím elnyeréséhez nem csak a nemzeti bizottságok ajánlására volt szükség, ahhoz a Globális Geoparkok Hálózatában való tagság is feltétel. A Novohrad-NógrádGeopark2014-ben újította meg tagságát újabb négy évre a tagjaival szemben szigorú követelményeket megfogalmazó nemzetközi és európai szervezetben is.

A hatalmas, mintegy 1630 négyzetkilométeren elterülő Novohrad–Nógrád Geopark szívének tekintett, Salgótarján önkormányzatával közösen megvalósított Geocsodák Házát 2015 júniusában adták át a nagyközönségnek Salgóbányán. A park kapujaként számon tartott Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ tavaly októbere óta fogad látogatókat, egyben a szervezet szakmai, turisztikai és információs központja. Az idei szezonra garantált programokkal, köztük gyalogos, kerékpáros és lovas túrákkal készülnek, és számos rendezvényt is szerveznek: a Geopark Hetét májusban, legnépszerűbb eseményüket, a Medvesi Fotós Maratont pedig június 3–5 között tartják meg.

forrás: turizmus.com

Galéria

Helyi hírekNovohrad-Nógrád GeoparkUNESCO Globális Geoparkok hálózataGeocsodák Háza