2024.07.15, Hétfő

Nógrádi gólyahírek

2016.07.04. 11:13

A tavasz és a nyár eleje mindig mozgalmas időszak a madarak és az őket segítők életében, Nógrád megyében is zajlik az élet.

A tavasz és a nyár eleje mindig mozgalmas időszak a madarak és az őket segítők életében. Nógrád megyében is zajlik az élet, de sajnos nem csak jó hírrel szolgálhatunk.

Még júniusban érkezett bejelentés, hogy elütötték a mohorai gólyapár egyik tagját. Valaki nagy sebességgel közlekedett belterületen és megijesztette, majd elgázolta szerencsétlen gilisztázó gólyát, aki azonnal szörnyethalt. A területileg illetékes nemzeti park kollégával a félárván maradt fészekaljból egy fiókát kiemeltek, hogy könnyítsék az egyedül maradt szülő helyzetét. A kivett fiókát egy Ipoly menti faluban lévő fészekaljba helyezték, ahol azóta szépen cseperedik 3 mostoha testvérével. Bár a történet nem alakult a legjobban, a fiókák és az szülőmadár élhetik tovább életüket.

A másik történetben, egy ellenőrzés során észlelték teleszkóppal, hogy az egyik rendszeresen figyelt gólyafészek fiókástól eltűnt… Nem csak arról híres ez a fészek, hogy ez az egyetlen Nógrád megyében, mely nem lakott területen található, hanem ebben a fészekben költött Január is, a már harmadik telét is nálunk töltő tojó madár. A fészek az Ipoly folyó partján egy derékba tört nyárfán volt található.

A ledőlt fészek közelében már csak egy fiókát találtak életben, aki teljesen kimerülten feküdt az egyik holtág iszapjában, két testvére sajnos már nem élt. A még élő fiókát a sárfürdőből kimentve állatorvoshoz vitték, jelenleg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Baglyaskővári Látogatóközpontjában lábadozik. 

forrás: mme.hu

Galéria

Helyi hírekgólyagólyafészek