2024.07.18, Csütörtök

Becslések alapján a kora tavaszi fagykárok miatt mintegy 30 százalékkal kevesebb meggy terem idén.

Becslések alapján a kora tavaszi fagykárok miatt mintegy 30 százalékkal kevesebb meggy terem idén, a felvásárlási árak pedig emelkedhetnek, aminek érdekében egységes ármegállapodást kellene kötniük a termelőknek a feldolgozókkal.

A legbővebben termő, a hazai meggytermés 60 százalékát adó Északkelet-magyarországi régióban a termésnek mintegy fele elfagyott, így a tavalyinál magasabb lesz a meggy felvásárlási ára. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva ezért egységes ármegállapodást szorgalmaz a termelők és a feldolgozók között.

Apostol János, az MKSZN szakértője a közleményben kifejtette, hogy a németországi feldolgozók képviselői  járják az országot, ezután döntenek az árakról. A nagyobb termesztők véleménye, hogy kilónként 200 forint alatt nem szabad eladni a meggyet, miután a részleges fagykár miatt az önköltség is nőtt.
A meggytermelőknek évek óta nehézséget jelentenek az alacsony felvásárlási árak. "A gazdák ugyanis hiába állítják elő a kiváló minőséget, a feldolgozók a különféle lobbitevékenységek következtében a meggyet mégis olyan alacsony áron vásárolják meg, amely a termelőket gyakorlatilag évről évre ellehetetleníti".
A szervezet már két éve kezdeményezi az együttműködést, hiszen "családok megélhetése függ attól, hogy születik-e egységes ármegállapodás a két fél között". Az idei Cseresznye- és meggytanácskozáson sem született meg a konszenzus, pedig külföldön létezik már erre jó gyakorlat: a franciáknál a feldolgozók és termelők közösen végeznek termésbecslést, és állapítanak meg fix felvásárlási árat, amellyel önmaguk szabályozzák a folyamatot. "Pontosan ezért kérte fel a minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy dolgozzon ki egy ehhez hasonlóan jól működő rendszert" - mondta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

forrás: mti

Galéria

AktuálisfagykármeggyfelvásárlásMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.