2024.03.04, Hétfő

Lipthay Antal fotókiállítása a Kubinyi Ferenc Múzeumban

2016.06.12. 13:56

Lipthay Antal fotókiállítását nyitották meg szombaton Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Hirdetés

Lipthay Antal fotókiállítását nyitották meg szombaton Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Lipthay Antalt, a Szécsényben élt természettudós, báró Lipthay Béla unokáját a környék pártfogójaként, mecénásaként köszöntötte Lázár János. Az igazi nemesség a szívben rejlik, és a cselekedetekben mutatkozik meg; nekünk magyaroknak ma nemes szívre és nemes lélekre van szükségünk - mondta Lázár János
A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is megfogalmazta, arra a fajta nemességre van szükség, amely nem a rangban, a címben nyilvánul meg, hanem a viselkedésben, a fellépésben, igényességben és a felelősségvállalásban.
Beszélt arról is, hogy a 70. születésnapját ünneplő, 26 éve Magyarországon élő Lipthay Antal azok közé tartozik, akik "a jót hátrahagyva, és a korábbinál rosszabbat választva" visszaköltöztek hazájukba, és "jobban hisznek ebben az országban, mint akik itt élték le az életüket".
Lázár János hangsúlyozta: hinnünk kell a saját hazánk, városunk, közösségünk jelenében és jövőjében is.
Az "Istenhez. Fények, formák, kifejezések, jelek" című tárlat megnyitóján Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, a fotók arra tanítanak, hogy minden nemzedéknek megvan a maga keresztje és felelőssége, azt pedig, hogy kiből lesz hős vagy gyáva, az dönti el, hogy ki veszi a vállára a keresztet és ki nem. 
Mint mondta, Lipthay Antal azok közé tartozik, akik bárhol is éltek a világban, mindig hűek maradtak hitükhöz, nemesi közösségükhöz és hazájukhoz.
Ő az, aki egy gyergyószárhegyi kastélyban fennálló tulajdonrészét a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, és aki megvalósította a Szécsény-benczúrfalvai keresztutat, mindent megtéve a stációk felépítéséért - tette hozzá.
Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója szavai szerint a fotókiállítás a "Hazatérés, hűség a hazához" címet is viselhetné, mert a képeken egyaránt megjelennek a külföldi neveltetés, a felnőttkori hazatérés körülményei, a család, a szűkebb pátria.
A hazatért család egykori nehéz körülményeit felidézve elmondta, hogy Lipthay Antal, akinek nagyapja egy kastély utolsó tulajdonosa volt (e kastélyban működik a Kubinyi múzeum), derűs arccal jelentkezett a balassagyarmati múzeumban, hogy gyakorlatilag segédmunkási állásban folytathassa a természetrajzi tevékenységet, tudós hivatását.
Stayer László, Szécsény polgármestere a rendezvényen bejelentette, hogy Lipthay Antalt a Nógrád megyei város díszpolgári címére terjeszti fel a képviselő-testület.

forrás: mti / kubinyimuzeum.hu

Galéria

Helyi híreklázár jánosSzécsény