2024.05.03, Péntek
Madách 200 - Irodalmi vetélkedő és kamarakiállítás tiszteleg az író munkássága előtt
palocmuzeum.hu

Madách 200 - Irodalmi vetélkedő és kamarakiállítás tiszteleg az író munkássága előtt

mti

2023.09.02. 08:06

Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben kárpát-medencei középiskolások számára, októberben a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az intézmény Madách-kamarakiállítással is készül az ősz folyamán, de magas színvonalon valósult meg az MNM Palóc Múzeumban a Madách 200 - Nógrádból a halhatatlanságba című, januártól látható tárlat Balassagyarmaton - emlékeztett az MNM főigazgatója.

L. Simon László felhívta a figyelmet arra, hogy Madách Imre nemcsak íróként és költőként, de közéleti személyiségként, országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, és 1861-ben, amikor képviselőnek választották, a képviselőház a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében ülésezett.

A főigazgató szerint Madách személye is bizonyíték arra, hogy irodalom és közélet, művészet és politika, a közösségért való szerepvállalás nem egymást kizáró tényezők.

Madách személyére és főművére, Az ember tragédiájára fókuszál az MNM október 5-én nyíló kamarakiállítása, amelyen a szegedi ÉremVerde érméi lesznek láthatók. Ezeken Az ember tragédiája egy-egy színének jellemző jelenetei, míg a másik oldalon Madáchot ábrázoló portré lesz látható - hangsúlyozta L. Simon László, aki felidézte azt is, hogy az emlékév alkalmából a Tokaji Írótárban domborművet avattak fel.

Madách Imre munkássága nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúrának is része - hangoztatta a főigazgató.

 

KultúraPalóc MúzeumMadách Imre