2024.04.25, Csütörtök

18 millió éves őshüllők várják a látogatókat hétvégén Ipolytarnócon

MTI

2018.09.14. 14:30

A kulturális örökség napjain ingyenes látogatható az őslénypark és az orsósmagnó-múzeum.

Hirdetés

Nógrád megyében is megrendezésre kerülnek a kulturális örökség napjai. Az ipolytarnóci őslénypark és a terényi orsósmagnó-múzeum izgalmas programokkal várja az érdeklődőket – derült ki az MTI híréből.

 Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen a kulturális örökség napjain ingyenesek lesznek a sétálójegyes programok, de a látogatóknak érkezéskor regisztrálniuk kell az Ősfenyő Látogatóközpontban. Megtekinthetik a látogatók a miocén erdőt, a hétmillió éves bükkábrányi mocsárciprusokat, valamint - a geológiai tanösvény kivételével - a tanösvényhálózatot.

Orrszarvú, medvekutya, szarvasfélék nyomai is láthatók

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Négy éve újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett Európa diplomás területen.

 

A hangrögzítés történelmébe is betekinthetnek a látogatók

Terényben a magánerőből alapított és működtetett orsósmagnó-múzeumot kereshetik fel szombaton és vasárnap, a technikatörténeti kiállítóhely a hangrögzítés fejlődésén vezeti végig a látogatókat.

 Nagy Vilmos, a 16 éve működő múzeum alapítója és működtetője az MTI-nek elmondta: az 1877-es fonográftól a 2000-es évekig, a stúdiókban használt legutolsó analóg hangrögzítőkig 22 gyártó országból 480 magnetofon szerepel a gyűjteményben és szinte valamennyi működőképesen bemutatható korabeli hanganyaggal. A magnók, amelyek között a teljes magyar gyűjtemény megtalálható, öt termet foglalnak el.

KultúrakultúraIpolytarnócTerényEurópai Kulturális Örökség Napjai