2024.04.13, Szombat
Pénteken kezdődik a hazai amatőr színházi társulatok versenye Balassagyarmaton
Pixabay - illusztráció

Pénteken kezdődik a hazai amatőr színházi társulatok versenye Balassagyarmaton

MTI

2018.02.22. 18:30

Péntektől vasárnapig rendezik meg Balassagyarmaton a 36. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat, a hazai amatőr színi társulatok versenyét - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Hirdetés

Az amatőr társulatok megmérettetésén idén 13 darabot láthat a közönség, tíz hazai és három határon túli színjátszócsoport mutatkozhat be. Az előadásokat zsűri értékeli, emellett koncert és ismerkedési est is várja az érdeklődőket - hangzott el a műsorban.

Nagyházi Béla, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója felidézte, hogy a balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztiválllá vált, majd 1983-tól már többnapos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.

Hegedűsné Jusztin Gizella kulturális menedzser a műsorban fontosnak nevezte, hogy a versengés keretében a társulatok egymás előadásait is láthatják. A bemutatót követő napokon pedig szakmai műhelybeszélgetéseken elemzik ki az előadásokat.  

Mint mondta, már a jelentkezésnél látszott, hogy izgalmas és színvonalas lesz a fesztivál. A fesztiválon számtalan műfaj szerepel: lesznek komolyabb hangvételű előadások, szórakoztató darabok, kétszemélyes, illetve csoportmunkára épülő produkciók, formanyelvi kísérletek, klasszikus kőszínházi hagyományokat ápoló munkák és társadalmi problémára reflektáló művek is.    

A produkciókat neves színházi szakemberek értékelik, a kiemelkedő szakmai teljesítményeket oklevéllel és a hagyományok szerint pénzjutalommal díjazzák - tette hozzá.

KultúraBalassagyarmatMadách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokversenyamatőr színházi társulatok versenyeamatőrszínházi társulat