2024.04.27, Szombat

Előadások és várlátogatás is lesz a Régészet Napján

regeszetnapja.hu

2017.05.24. 11:43

2017-ben is megrendezésre kerül a Régészet Napja, melyen a résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek a korábbiakhoz hasonló, színes programokkal fogadják a régészet iránt érdeklődőket ország több pontján, így Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban is. Május 26-án, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, 27-én, szombaton pedig a családokat és felnőtteket várják majd.

Hirdetés

Idén „Közösségek régen és ma” témakörben kerül megrendezésre a Régészetek Napja. A programok egyrészt az egyes régészeti korszakok különféle közösségei: az őskorban a faluközösség, népcsoport (amit anyagi kultúra alapján határoz meg a régészet), a római korban például a hadsereg, foglalkozások, társadalmi csoportok, közigazgatás, a középkorban a szerzetesrendek, városi és falusi közösségek, céhek, titkos társaságok köré csoportosulnak majd.

Mivel azonban mai régészetben is egyre többször használjuk a közösség fogalmát, valamint a különféle közösségek egyre fontosabb szerepet kapnak a szakma életében is, a Régészet Napja 2017 azt a kérdést is vizsgálja, hogy milyen módon kötődhetnek a mai közösségek azokhoz a múltbéli csoportokhoz, amelyeket a régészet kutat. Részt vehetnek-e a közös múlt feltárásában, és ha igen, hogyan? Mit jelent a közösségi régészet ma a magyarországi intézmények számára?

Programok a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban:

Május 26., péntek

Tóth Balázs: Kelet és Nyugat találkozása – katonaközösségek a 16-17. századi Magyarországon
Helyszín: Dornyay Béla Múzeum, 3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.
Időpont: 11:00-11:30, 15:00-15:30
Leírás: A 16-17. században, Magyarország területén sokat harcoltak egymás ellen Nyugat-európai, magyar, és keleti (oszmán-török, balkáni) csapatok. Az előadásban arra keressük a választ, hogy ezek a katonaközösségek hogyan határozták meg magukat, hogyan éltek, milyen anyagi kultúrát hagytak maguk után az utókornak. A régészeti adatok mellett bőségesen állnak rendelkezésre írott források és képi ábrázolások is – ezeket együtt vizsgálva indulunk virtuális időutazásra.

Zandler Krisztián: Középső őskőkori vadászok a Cserhát és az Ipoly vidékén
Helyszín: Dornyay Béla Múzeum, 3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.
Időpont: 10:00-10:30, 14:00-14:30
Leírás: A középső őskőkor idején a Cserhát-hegység és az Ipoly-vidék területén az akkori úgynevezett mamutsztyepp állataira vadászó neandervölgyi ősember (Homo sapiens neanderthalensis) közösségek járták a vidéket. Az előadásban arra keressük a választ, hogy ezek a vadászcsoportok, milyen szempontok szerint választották ki táboraik helyét, milyen állatokra vadásztak, milyen nyersanyagból készítették kőeszközeiket, azokat milyen munkavégzésekre használták.

Zandler Krisztián: Felső őskőkori vadászok a Cserhát és az Ipoly vidékén
Helyszín: Dornyay Béla Múzeum, 3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.
Időpont: 10:30-11:00, 14:30-15:00
Leírás: A felső őskőkor idején Nógrád megye területén (Cserhát-hegység és az Ipoly-vidék) is új embertípus, a velünk anatómiailag megegyező modern ember (Homo sapiens sapiens) jelenik meg. Továbbra is vadászattal tartják fent vándorló közösségeik magukat. De az éghajlat változása következtében már zsákmányállataik mások, ezek elejtése, a vadásztáborok elhelyezkedése is változik, illetve eszközeik típusai, nyersanyaga is eltér az őket megelőző neandervölgyiekétől.

Május 27., szombat

Látogatás Salgó várában
Helyszín: Salgóbánya – Salgóvár, találkozás a vár bejáratánál
Időpont: 10:00-11:00, 12:00-13:00
Leírás: A salgói vár a középkori – kora újkori Nógrád megye egyik legismertebb, legjobban feltárt erőssége. A kirándulás során megismerkedünk a vár történetével, építésének korszakaival, az egykor itt lakók életével – a 13. század végétől a tizenötéves háborúig.
Az érdeklődőkkel a vár bejáratánál találkozunk, és ugyanide érkezünk vissza. Érdemes kényelmes túracipőben, túrabakancsban jönni, és felkészülni az esetleges hűvösebb időjárásra is!

 

Forrás: regeszetnapja.hu,  Dornyay Béla Múzeum, Régészeti Gyűjtemény

KultúraSalgótarjánrégészetDornyay Béla MúzeumRégészet Napja2017