2024.04.20, Szombat

A palóc kultúráról szerveznek konferenciát Balassagyarmaton

mti

2017.05.19. 12:52

A palóc kultúra jelene és jövője címmel rendeznek konferenciát szombaton, melynek célja a palócság összetartozásának szolgálata, a palóc értékek megismertetése.

Hirdetés

Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad helyet a rendezvénynek, amelyen civil szervezetek, önkormányzatok, tankerületek, iskolák, óvodák vezetői mellett a palóc kultúrával foglalkozó szakemberek vesznek részt a Palócföld területéről.

A palócok földjén a Felvidéket, Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezen felül a délvidéki, Szerbiához tartozó Kupuszina települést, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását. 

A Palócföld jelene nem túl biztató, mert gazdaságilag nem erős, emiatt hagyományai is kiveszőben vannak, sokan a megmaradásért küzdenek, sokan elköltöznek szülőföldjükről. Ha mindezen tudunk változtatni, lesz jövő és megmaradás - mondta Kovács László, az eseményt szervező Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke, majd hozzátette, szerencsére azért a fiatalok között is sokan vannak, akik egyesületekben, tánc- és kézműves közösségekben őrzik a hagyományokat.

 


A szombati konferencia moderátora Füst Antal professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a palóc várak regélője lesz.
Kanyó Judit, Varsány polgármestere jó gyakorlatként beszél majd az önfenntartó falugazdaságról, Karaba Tamás építész az Ipoly-hidakról tart előadást.
Ladóczki Vilmos, Karaffa Gyula és Foglár Gábor néprajzosok a huszonnegyedik órában lévő néprajzi gyűjtésekkel, a palócok ködbe vesző múltjával, illetve a Nyugat- és Kelet-Nógrád közötti kapcsolat hiányával foglalkoznak, Kelemen Éva módszertani referens a Heves megyei értékteremtő és értékmentő közösségeket mutatja be.
Beke Beáta felvidéki újságíró a civilek Felső-Gömörben zajló közösségépítő munkájáról beszél, a felvidéki iskolák értékőrzőiről két pedagógus, Gyurán Ágnes és Ádám Zita emlékezik meg, míg Toldi István, a kultúra lovagja arról tart előadást, hogy hol van a népmese szerepe, helye, lehetősége a közoktatásban.
Murányi Enikő, Balaton község polgármestere a Palóc Világtalálkozó szervezésében, létrehozásában betöltött szerepükről beszél a konferencián.

A Nógrád megyei tari székhelyű Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület az utóbbi években három alkalommal rendezte már meg a palócok nagy közös rendezvényét, a kettészelt Palócföld hagyományait, kulturális kincseit és közös értékeit bemutató Palóc Világtalálkozót.

KultúraBalassagyarmatMikszáth Kálmán Művelődési Központpalóc kultúra