2024.03.28, Csütörtök
Nógrádi kormánymegbízott képviselte Magyarországot Firenzében
EASTR

Nógrádi kormánymegbízott képviselte Magyarországot Firenzében

kormanyhivatal.hu

2021.11.08. 15:08

Örökségvédelmi és járványügyi feladataikról tanácskoztak Firenzében a területi állami vezetők.

Hirdetés

Olaszországban, Firenze városában tartotta a 27. Európa Napokat a Területi Állami Vezetők Európai Szervezete (European Association of State Territorial Representatives / EASTR). Az október utolsó napjaiban lezajlott értekezleten Magyarországot hagyományosan a Szabó Sándor Nógrád megyei kormánymegbízott, az EASTR Igazgató Tanácsának tagja által vezetett küldöttség képviselte.

Az idei konferencián az állami közigazgatási vezetők a műemlékek, kulturális értékek és természeti erőforrások védelme érdekében végzett tevékenységükről, valamint a koronavírus elleni védekezésben betöltött szerepükről tartottak eszmecserét. A Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott utóbbi témában számolt be a testületnek a magyarországi védekezés részleteiről és területi sajátosságairól. Előadásában Szabó Sándor a járvány elleni védekezés struktúráját ismertetve külön fókuszt helyezett az Operatív Törzsre, valamint az országos, illetve a kormánymegbízottak vezette megyei oltási munkacsoportokra.

Magyarország 2010 óta tagja az 1993-ban alapított EASTR-nek, amelyben 33 állam képviselteti magát. A testület elsődleges célja lehetőséget biztosítani a szakmai tapasztalatcserére az európai országok területi államigazgatási vezetői részére (függetlenül attól, hogy az adott ország tagje-e vagy sem az Európai Uniónak). Az Európa Napok rendre megadott témacsoportokat ölelnek fel, így elősegítve a területi közigazgatás különböző országokon belüli működésének kölcsönös megismerését és a jó gyakorlatok terjedését.

Az idei találkozót Firenze történelmi központjában, a ma városházaként működő Palazzo Vecchio-ban tartották október 28-30 között. A rendezvénynek a Salone dei Cinquecento, az 1494-es kibővítés során épült, impozáns terem adott otthont, melyet történelmi jelentősége okán Firenze önkormányzata csak kiemelkedő eseményeken használ.

KitekintőNógrád Megyei Kormányhivatalkulturális örökségvédelmi felújításKoronavírus