2024.07.15, Hétfő
Szécsénybe látogat A Tenkes kapitánya

Szécsénybe látogat A Tenkes kapitánya

Szécsényi Művelődési Központ

2019.08.10. 14:26

A nagy sikerű történet táncban elmesélve, a Magyar Nemzeti Táncszínház Kárpát-medencei Tenkes-turnéjának harmadik állomása az 1705. évi országgyűlés emblematikus helyszíne, Szécsény lesz.

A Tenkes kapitánya, Táncjáték Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán 2019. szeptember 5-én 19 órától lesz látható a Szécsényi Művelődési Központban.

A Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film – mint a Magyar Televízió első sorozata – annak idején óriási népszerűségre tett szert.

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté katonája ugyan költött személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe. A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat.

Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a néptáncegyüttes megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát. Néptáncos kincsünk segítségével felidézik nemzetünk történelmének e korszakát, teljesebb képet nyújtva a kor nevezetes és névtelen hőseiről.

Címszerepben: Barka Dávid, közreműködik a Honvéd Férfikar.
Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra írta: Zs. Vincze Zsuzsa
Dalszövegek: Turczi István
Tánczenei szerkesztő: Árendás Péter
Zeneszerző: Sebő Ferenc
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Az előadás 10 éves kortól ajánlott.

(A rendezvény a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósul meg.)
 

KitekintőA Tenkes kapitányaSzécsénySzécsényi Művelődési Központ