2024.04.26, Péntek

A földtudomány értékeit felfedező túra indul vasárnap

Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont

2018.10.11. 16:06

A Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont Geotóp Napot szervez október 14-én. Három kiemelt programmal, túrával és bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Hirdetés

9:00 - 12:00 túra Prakfalvi Péterrel
Találkozó Somoskőújfalu központjában a téren (templom alatt) 9:00 órakor.
Prakfalvi Péter geológus vezetett túráján a kőbányászatról a kőszállító kisvasútról lehet majd hallani sok érdekességet.
A cél az eresztvényi látogatóközpont, hol csatlakozni lehet a geotóp nap további eseményeihez.

 

10:00 - 15:00 óra között Geotóp Nap Eresztvényben, Családi program

"Kezedben a múlt" a Magyarhonyi Földtani Társulat Év ásványa és Év ősmaradványa programjának foglalkoztató, bemutató standja.
A látogatók megismerkedhetnek a FLUORITtal, a 2018-as év ásványával és a BALATONITESszel, a 2018-as év ősmaradványával. Ebben kézbe vehető, tanulmányozható példányok, játékok, feladatlapok segítik az érdeklődőket.
Utolsó lehetőségként, szavazatukkal még segíthetnek eldönteni, hogy a 2019-es jelöltek közül melyik legyen a befutó. Galenit, kősó, olivin? Hippurties, Komlosaurus, Tympanotonos? Ismerd meg a helyszínen és szavazz!
A bemutatón a Magyar Természettudományi Múzeum és az ELTE Természetrajzi Múzeum munkatársai, segítői kalauzolják el a vendégeket az ásványok és őslények csodálatos világába.

 

13:00 - 15:00 óra között dr. Hír János és munkatársai a Pásztói Múzeum részéről mikroszkópos bemutatót tartanak. A résztvevők sztereomikroszkópokkal tanulmányozhatják a miocén korú puhatestűek héját és a jelenkori kisemlősök fogazatát. A jelenlevők lehetőséget kapnak arra, hogy iszapolt kozárdi anyagból miocén korú puhatestű héjakat válogassanak ki saját maguk részére, amit haza is vihetnek.

A belépés ingyenes!

KitekintőNovohrad-Nógrád GeoparkEresztvényi LátogatóközpontGeotóp Nap