2024.04.24, Szerda

Szent Márton Napi Vigasságra invitál Hollókő

holloko.hu

2017.10.16. 15:23

Szent Márton legendás csodatételének felelevenítése, középkori és libás játékok, vitézi bemutatók, párviadalok november 11-én.

Hirdetés

Az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Márton Napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért. 

Tervezett programok: 11 órakor a vigasság ünnepélyes megnyitója. A nap során láthatnak “életképeket Szent Márton legendájából”, lesznek középkori és libás játékok Szent László Vitézeivel, de vidám mulatságos előadásokon és a Hollókő Főgúnárja címért zajló versenyen is részt lehet majd venni.

A rendezvény részeként megnyitják a régi Oskola épületét a templom szomszédságában, ahol a gyerekek régi népmeséket nézhetnek és hallgathatnak meg a modern technika segítségével, illetve betekintést kaphatnak, hogy milyen is volt egy régi iskola Hollókőn. Helyi borok kóstolójára a sokak kedvencében, a Borpatikában (Guzsalyas Ház pincéjében) és a Petőfi úti vásári forgatagban is lesz lehetőség. Természetesen az elmúlt időszak kedvencei, mint a Kalácsos, a Gazduram Sajtboltja, a Palóc Játszóház, a Hollókői Vár, vagy a például a Holló Jankó Mesejátszótér is várja az idelátogatókat.

A Jó Palócok Egyesülete kézműves foglalkozással várja a gyerekeket a Falumúzeumban. Az egyesületi tagok segítségével lehet készíteni kukoricabábokat, a gyerekek mákos kukoricát kóstolhatnak és meleg teával frissülhetnek.

Részletes program:
11.00: Megnyitó a Pajtaárok színpadon
11.15: Szent Márton életkép a Pajtaárok színpadon
12.00: Ludas Matyi mese a templom előtti téren
12.45-től: Hollókő Főgúnárja verseny a Falumúzeum előtt
13.00: SZELINDEK - régi zenevilág forgatag koncert 
12.00-tól: Hollókői Vendégség a Petőfi úton
14.00: Ludas Matyi előadás a templom előtti téren

Folyamatos programok: Kézműves vásár a Petőfi úton, Népi játszóház a Palóc Játszóházban, Hollókői Vendégség a Petőfi úton 12.00-tól, Gasztronómiai kóstolók a Kalácsosban és a Gazduram Sajtboltjában, folyamatos régi zenevilág forgatag, Mesenézési lehetőség az Oskolában és gyermekfoglalkozás a Falumúzeumban.
 

KitekintőHollókőSzent Márton Napi Vígasság