2023.12.08, Péntek

Drégely várának visszafoglalását idézik fel a Szondi várjátékokon

mti

2017.07.05. 08:14

A várvédelem korszakát történelmi ihletésű programokkal idézik fel szombaton Drégely váránál, amely az ország egyik történelmi emlékhelye.

Hirdetés

Drégely várának 1593-as visszafoglalását jelenítik meg a Szondi várjátékokon július 8-án a Nógrád megyei Drégelypalánkon.

Az egész napos program hadijátékokkal kezdődik a várnál, lesz várostrom, viselet- és fegyverbemutató, a Sub Rosa régizenei együttes zenés összeállítással emlékezik a hősökre - tájékoztatta az MTI-t kedden Pásztor Ildikó, a művelődési ház igazgatója.

Mint mondta, Drégely neve azok számára is ismerősen csenghet, akik még sosem jártak a drégelyi várban, hiszen olvashatunk e helyről történelmünk lapjain, szépirodalmi alkotásokban, de szólnak a vitézségből példát adó hőséről, Szondi Györgyről népballadák, legendák, mondák is, és a várvédők hősiessége ihlette Arany János: Szondi két apródja című költeményét.

1552. július 6-án Ali budai basa több mint tízezer főnyi haddal indult Drégely felé. A törökök körülzárták a várat, és felszólították Szondit, hogy adja fel a harcot. Miután a kapitány a basa ajánlatát visszautasította, megindult a támadás. A törökök rövid időn belül elpusztították a külső várat, majd július 9-én a magas kaputornyot is rommá lőtték. Ali basa Mártont, a nagyoroszi papot küldte Szondihoz, és kérte, beszélje rá a kapitányt a vár feladására. Szondi az ajánlatot ismét visszautasította, s a törökök szinte teljesen elpusztították Drégely várát, csak a kapitány két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben, akiket Szondi már korábban Ali basához küldött, kérve, hogy életükről gondoskodjék. Szondi György a legbátrabb magyar hősök egyike volt, aki Hont megye kis végvárában példát mutatott az egész országnak, életét áldozva hazájáért. Embersége, bátor magatartása még az ellenséget is meghatotta, ezért temettette őt el díszes pompával a hatalmas Ali basa.
Drégely várát 1593-ban Pálffy Miklós érsekújvári generális foglalta vissza a törököktől.

 

A történelmi eseményekre délután a vár alatti Sáferkúti tisztáson középkori forgataggal emlékeznek, az Északi Szabad Hajdúk és a Nánai Sólymos Vitézek szórakoztatják a látogatókat. Kézműves kirakodóvásár solymászbemutatót, az Apródok udvarán játszóházi foglalkozásokat szerveznek, bemutatják a Basa bora című színjátékot, a napot a Hangszedők etno-rock zenekar koncertje zárja.
Drégely vára a Nemzeti Örökség része, az Országgyűlés határozata alapján 2012. január 1-jétől történelmi emlékhely.

KitekintőDrégelypalánkSzondi várjátékokDrégely vára