2023.12.01, Péntek

Ella Fitzgeraldra is emlékeznek a Bánki Nyár pénteken kezdődő programsorozatában

mti

2017.06.06. 12:40

Sportesemények, koncertek, színházi előadás, alkotótáborok lesznek a Bánki Nyár idei, pénteken kezdődő és augusztus 19-ig tartó programjában; június végén rendezik meg a vízi színpadon a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztivált, amelyen a száz éve született Ella Fitzgerald énekesnőre is emlékeznek.

Hirdetés

 

 

Bemutatkoznak amatőr együttesek is, új színfolt lesz a Bánki Nyárban az osztrák előadók estje és növekszik a sportesemények száma is.

Pénteken az V. Running Warriors, a különböző távokon zajló terep- és akadályfutó verseny indítja a programsorozatot nappali és éjszakai futamokkal, majd 18-án újabb sporteseménynek, az országos tereptriatlon bajnokságnak ad otthont Bánk. A crossfit, a komplex mozgásformák szerelmesei a negyedik bánki Double Cross Challengen vetélkedhetnek, a tavon és a tó környékén zajló versenyre 120-an neveztek be. 

Június 17-én a Colorfest nyitja a koncertek sorát, egy héttel később örömzene lesz a bánki tónál a Hangszedők, a Kottán kívüliek és a Blues Fathers részvételével. 

Idén is fellépnek a Neoton Família sztárjai, koncertet ad a Kárpátia, a Millennium Zenekar, a mulatós est vendége Dankó Szilvi és Kacor Feri lesz.

 

A Bánkitó Fesztivált már kilencedik alkalommal rendezik meg, a fellépők között lesz a Slaves, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Picturebooks vagy épp az izraeli három nővér zenekara, az A-WA.

 

Június 30-án kezdődik a háromnapos Louis Armstrong Jazzfesztivál, az ország egyik legrangosabb nemzetközi jazzfesztiválja. Az előadók között lesz a Budapest Jazz Orchestra, a holland Dutch Swing College Band, az amerikai John Allred és Harry Allen. Július 1-jén ingyenes koncerten lép fel a Louis Armstrong-szobornál, a Tó Wellness Hotel kertjében a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta, a Bánki-tó vízi színpadán mások mellett a Csík Gusztáv Trió, Illényi Katica, Deseő Csaba és barátaik adnak koncertet, 2-án pedig gospel koncertet tartanak.

 

A nyugat-nógrádi üdülőfaluba pihenni járó osztrákok kapcsolatán keresztül szervezték meg a "kellemes zenés programot Ausztriából és Dél-Tirolból" augusztus 12-én, a résztvevők a műsor mellé osztrák ételspecialitást és egy pohár sört is kapnak. Lesz bőven harmonika-, ének- és gitárszó, naplementekor pedig világslágerekkel szórakoztatják a vízi színpad közönségét.

 

A több mint három évtizede megrendezett Bánki Nyárban szervezik még a XXII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivált és az 51. Nógrádi Nemzetiségi Találkozót, a plüssmackó-gyűjtők országos találkozóját, az első világháború hőseire alkotótáborokkal emlékeznek lengyel, szlovák és magyar művészek részvételével.

 

Az augusztus 19-i zárónapon A szerelmes nagykövet című vígjátékot mutatják be Straub Dezsővel, Nyertes Zsuzsával, Götz Annával, Bereznay Endrével, ezt követi a Szent István-napi ünnepség az új kenyér érkezésével, majd a tűzijáték zárja a tízhetes programsorozatot.

KitekintőNógrád megyeBankBánki NyárXIV. Louis Armstrong JazzfesztiválXXII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál