2023.12.08, Péntek

Geotóp-nap a Novohrad-Nógrád Geoparkban

salgotarjan.hu

2016.09.29. 10:42

A Magyarhoni Földtani Társulat kezdeményezéséhez Nógrádban is csatlakoztak. Október 1-én, szombaton Prakfalvi Péter geológus vezetésével túra indul a Salgótarján fölé magasodó Pécskő hegyre.

Hirdetés

Magyarország legérdekesebb földtani látványosságait bejáró geotúrákat minden ősszel a Magyarhoni Földtani Társulat és partnerei szervezik.

 

A kb. 8,5 km hosszú, kb. 3,5 órás, megközelítőleg 320 m szintkülönbségű körút részben jelzett, részben jelzetlen úton halad és felfűzi a Pécskő környéki érdekesebb helyszíneket, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk a terület egykoron igen mozgalmas földtani és ipari múltjába. A Novohrad-Nógrád Geopark által kihelyezett ismertető táblák megkönnyítik az ismeretszerzést és az aktív kikapcsolódást.

Találkozás Salgótarján Fő téren 10.00 órakor.

 

A Geotóp Nap programjai mellett ez a túra része a Világ Gyalogló Nap eseményeinek is. Ez utóbbit Salgótarján környékén a Tarjáni Szabadidősport Egyesület szervezi.

 

A geotóp olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók. Ezen képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek természetes vagy mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület előfordulások. Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is egyfajta időutazást tehetünk, bepillantást nyerve az évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.