2024.04.21, Vasárnap

Gyerünk túrázni a Kékestetőre!

nogradhont.hu

2018.08.30. 16:52

Nagy szakértelemmel összeállított egyéni-, és szervezett túrák várják mostantól a természet szerelmeseit hazánk legmagasabb pontján – a Kékestetőn. Az egyedül is teljesíthető egyszerű kalandozásokon túl érdemes részt venni Demecs Norbert, az I love Mátra bronz jelvényes túravezetője által összeállított legendákkal és praktikus ismeretekkel is tarkított tematikus túráin is.

Hirdetés

A Demecs Norbert által összeállított egyéni, tematikus körtúrákat útvonal térképpel, útvonallal, ajánlásokkal és a teljes túra leírásával ITT találja. A változatos kihívásokban kicsiknek és nagyoknak is bizonyosan öröme telik majd.

A három vezetett túrán – ahogy azt már Demecs Norbitól és az I love Mátra mindig precíz és felkészült csapatától már közel 4 év óta megszokhattuk – a részletes, minőségi, élvezetes túravezetésnek köszönhetően a résztvevőknek lehetőségük van megismerkedni a Mátrával, annak állat-és növényvilágával, a hegység geológiai múltjával, a hegyek között szunnyadó mítoszokkal, legendákkal és további érdekességekkel. Ezek közül is kiemelkedik a szeptember elején elinduló Első lépés a természetbe! programsorozat. A vezetett túrákról bővebben ITT találnak információkat.

Ezek közül is kiemelkedik a szeptember elején (szept. 08.) elinduló Első lépés a természetbe! programsorozat, melyet főleg azoknak ajánlanak a szervezők, akik nem feltétlenül gyakorlott túrázók, de szívesen megismerkednének Magyarország legmagasabb pontjával és annak térségével, a növényvilággal, helytörténeti érdekességekkel. A túráról bővebb információ itt olvasható.

A túrákra nem csak a jól szervezett változatos programok és a felejthetetlen élmény miatt érdemes ellátogatni: a túrázók Magyarország legmagasabb pontján, az ÁNTSZ által elsőként klimatikus gyógyhellyé minősített környezetben élvezhetik a természet és a mozgás egyébként is jótékony hatásit. Galyatetőn és Kékestetőn a napsütéses órák száma jóval az országos átlag felett van – meghaladja az évi 2000 órát.

Azért is érdemes a mátrai erdőkbe menekülni a városok forró és fojtogató levegője elől, mert napi hőmérséklet ingadozás mindig kiegyenlített: nyáron általában nem haladja meg a 25°C-ot, míg télen ritkán süllyed −15°C alá. A hegycsúcsokon a légnyomás a hazai átlaghoz képest 10 százalékkal alacsonyabb, szintje szintén kiegyenlített. A levegő por és pollenszegény – a házi poratka ezen a magasságon már nem képes megélni. A számos érdekes egyéni és szervezett túra is azt bizonyítja: Kékestető magasan a legjobb, minden évszakban!

KirakatkékestetőtermészettúraKékes