2024.07.17, Szerda

A KDNP üdvözli a kormány szándékát Pest megye önálló régióvá minősítéséről

2015.10.15. 05:25

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a kormány szándékát, hogy leválasszák a központi régióról Pest megyét, amely ily módon a következő ciklusban hozzájuthatna az uniós fejlesztési forrásokhoz. 

    Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az uniós szabályok szerint azok a régiók kaphatnak támogatást, ahol az egy főre jutó GDP nem haladja meg az uniós átlag 75 százalékát. Budapest és Pest megye jelenleg egy régiót alkot, és bár utóbbinál ez az arány 51 százalék, de mivel Budapest esetében 141 százalék, így Pest megye már nem kaphat uniós fejlesztési forrást. 
    Harrach Péter, aki Pest megyei országgyűlési képviselő, kiemelte: üdvözlik a kormány szándékát, amellyel leválasztaná Pest megyét a központi régióról. Szintén üdvözölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatát, miszerint addig is, amíg ez nem történik meg, a kormány 130 milliárdos támogatást biztosít Pest megyének. 
    Földi László, a KDNP másik megyei képviselő arról beszélt, hogy körzetében az egy főre jutó GDP 50 százalék, vagy ez alatti. Több településen már az a gondolat is felmerült, hogy másik megyéhez csatlakozik - jegyezte meg. 
    Hozzátette: örömmel hallotta Lázár János felvetését, miszerint a kormány dolgozik a központi régió szétválasztásán. Felidézte, az elmúlt 5-6 évben többször is szót emelt ezügyben, hiszen érzik a központi régióhoz való tartozásnak a problémáját.
    Kitért arra is, az unió felé 2016. februárig kell jelezni, a meglévő hét régióból nyolcat hoznak létre és Pest megye önálló régió lenne.
    Harrach Péter kérdésre a kormányfő Bibó István Szakkollégiumban elhangzott beszédére azt mondta: ma Orbán Viktornál alkalmasabb politikust nem lát miniszterelnöknek. Ez nem csupán politikusi, hanem államférfiúi feladat - fogalmazott a frakcióvezető.

mti

Galéria