2024.07.15, Hétfő

Június utolsó hétvégéjén rendezik a Füleki Történelmi Várjátékokat

2016.06.17. 07:30

Június utolsó hétvégéjén a régi idők hangulatát idézi fel a füleki vár. 2016. június 25-26. között kerülnek megrendezésre a XVII. Füleki Történelmi Várjátékok.

Június utolsó hétvégéjén a régi idők hangulatát idézi fel a füleki vár. 2016. június 25-26. között kerülnek megrendezésre a XVII. Füleki Történelmi Várjátékok, ezúttal a Füleki Vármúzeum szervezésében.

Szombaton, június 25-én, 10:00 órától várja az érdeklődőket a hagyományos kézműves vásár a Várfelső utcában, eredeti kézműves és gyárilag készített termékekkel, valamint sült finomságokkal. 13:00 órakor nyitja kapuit a várudvar, ahol a legkisebbeket akadálypálya, történelmi játékok és középkori bohóc szórakoztatja majd, de a gyerekek kipróbálhatják a szablyavívó iskolát, pajzsfestést, illetve a lányok készíttethetnek korabeli, szalagokkal fonott frizurákat is. A 15:00 órakor kezdődő főprogram keretén belül, a látogatók egy valósághű „Lovagi torna“ hangulatát élvezhetik (a program 1. része), melyet középkori táncok, solymászbemutató és zászlóforgatók színesítenek. „A török félhold árnyékában“ című bemutató (a program 2. része) feleleveníti a majdnem 40 éven át tartó török megszállással kapcsolatos 16. századi történelmi eseményeket. A bajvívó-, huszár- és janicsárbemutatókat várostrom – a vár török fennhatóság alóli felszabadításának rekonstrukciója – zárja. Azokat, akik szeretnének részesei lenni egy valódi „Középkori vigadalomnak“ (a program 3. része), este 19:30 órától korabeli zene, középkori táncoktatás, boszorkányper és tűzzsonglőr bemutató kíséretében kisebb megvendégelés várja. Az egyes programblokkok közötti kísérőprogram keretén belül kovács-, illetve korabeli fegyverbemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők, a bátrabbak számára pedig egész nap nyitva tart a kazamatában található történelmi kocsma.

Az egész napos rendezvény belépőjegyeinek ára megegyezik a Vármúzeum jegyáraival: 27 - 62 éves korig 3,00 euró, 7 - 26 éves, illetve 62 - 70 éves korig 1,50 euró, a 6 éven aluliak és a 70 éven felüli nyugdíjasok számára ingyenes. A korhű viseletben érkezők kedvezményes belépőjegyet válthatnak!

2016. június 26-án, vasárnap kerül megrendezésre a füleki várban a „X. Nemzetközi Történelmi Íjászverseny“ a „Nógrád Íjásza“ címért és a „Füleki Vár Védője“ rangért. A versenyt a rendezvény társszervezője, a Koháry PT rendezi. A regisztráció részleteit a www.fulekivar.sk honlapon, illetve a Fiľakovské historické hradné hry - Füleki Történelmi Várjátékok facebook oldalon találják.

A rendezvény a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala (Kisebbségi Kultúrák 2016 Program), a Besztercebányai Megyei Önkormányzat és Fülek Város anyagi támogatásával valósul meg.

forrás: filakovo.sk

Galéria

Helyi hírekFüleki Vármúzeum