2024.07.15, Hétfő

Innovatív megoldásokkal Nógrád megye munkaképességéért projekt

2015.11.30. 14:14

A Nógrádi Fejlesztési Ügynökség egy 7 tagú konzorcium vezetőjeként pályázatot nyújtott be “e-GÉSZSÉG” – Innovatív megoldásokkal Nógrád Megye munkaképességéért címmel, mely pozitív elbírálásban részesült, ennek eredményeként Nógrád megye több mint félmilliárd forint támogatásban részesül.

Pályázó konzorcium célja, hogy projekt keretében innovatív egészségfejlesztési programok megvalósításával és hatékonyságának mérésével megalapozza az egészséges és egészségtudatos emberi erőforrás jelenlétét a Nógrád megyében megvalósítandó térségi fejlesztési programok által létrehozott munkahelyeken. A pályázó konzorcium tagjai a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (mint főpályázó), a Szent Lázár Megyei Kórház, a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet, a pásztói Margit Kórház, a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület, a Várunk Alapítvány és a Háztartások Foglalkoztathatóságáért Alapítvány. A projekt célja Nógrád megye lakossága foglalkoztathatóságának javítása, amelyet a lakosság lelki és fizikai egészségének fejlesztését célzó új módszerek alkalmazásán, illetve az egészséges életmódot támogató pozitív közösségi minták elterjesztésén, az egészségtudatosság fejlesztésén keresztül valósít meg a program.

A fejlesztés eredményeként egy integrált egészségügyi adatbázis rendszer jön létre a megye speciális igényeihez igazítva. Az adatbázis biztosítja a projekt megvalósítása során elvégzett szűrések, mérések, tanácsadások adatainak rögzítését egy online informatikai rendszerben. Az egészségfejlesztés keretében a megye három kórháza különböző szűrővizsgálatokat végez (például: szív és érrendszeri, vagy daganatos megbetegedések korai felismerését célzó szűrővizsgálatokat), valamint testmozgást ösztönző programokat valósít meg. A konzorcium nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a vizsgálatok során a térségben élő emberek minél szélesebb körét érje el, ezért a szűrési programokba a munkáltatókat is bevonja. A 2015. november 30-ig megvalósuló projektbe mindösszesen 12.500 főt vonnak be.

A projekt keretében egy átfogó, megyei szintű egészségkommunikációs kampány, illetve ehhez kapcsolódóan mindösszesen 140 nagyobb szemléletformáló, tájékoztató jellegű, ismeretátadást segítő tematikus rendezvény, valósul meg. A rendezvények egyrészt önálló, tematikus rendezvények (sport, illetve családi napok) másrészt, nagy közösségi rendezvényeken, pl. falunapokon, városi napokon, sport és egészségnapokon történő kitelepülés. A rendezvények célja az egészségtudatosságra, szemléletmód váltásra ösztönzés, illetve a helyszíneken különböző, az adott körülményeknek megfelelő szűrővizsgálatokat, tanácsadásokat is végez a konzorcium a megye teljes területén. A rendezvényeken az egészséges életmóddal, betegségekkel, megelőzéssel, dohányzással, a mozgással és a szűrővizsgálatok fontosságával foglalkozó előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők. Ezen rendezvényeken, illetve a szűréseken való részvétel minden résztvevő számára ingyenes.

forrás: www.3100.hu

Galéria

GazdaságInnovatív megoldásokkal Nógrád megye munkaképességéért projekt