2024.10.24, Csütörtök
Az év utolsó zarándoklatát tartják Mátraverebély-Szentkúton
szentkut.hu

Az év utolsó zarándoklatát tartják Mátraverebély-Szentkúton

mti

2024.10.24. 11:04

Az év utolsó zarándoklatát tartják Mátraverebély-Szentkúton szombaton; a Szent Hubertus búcsún vadételfőző-versenyt is rendeznek a nemzeti kegyhelyen - tájékoztatta a Nógrád vármegyei búcsújáróhely sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.

Kerekes-Dancsok Regina elmondta: a nemzeti kegyhely évente 300 ezer látogatót fogad a búcsúszezon alatt, amelynek végét minden évben a Szent Hubertus, azaz az Erdészek és vadászok zarándoklata jelenti. Az év utolsó búcsújának különlegessége, hogy vadételfőző-versenyt is rendeznek, ahol "az ősi erdők titkos ízei" és a konyhaművészet mesterei találkoznak.

Három Nógrád vármegyei étterem kel versenyre a Kelet-Cserháti Trófeaszemle és az ünnepi szentmise után, kötelező elemként szamárhús felhasználásával állítják össze a menüsort - ismertette. Az ételkülönlegességeket a zsűri és a vacsorára jelentkező vendégek értékelik.

A búcsú előtti napon, pénteken konferencián lesz szó arról, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai lehetnek a nagyvadak élőhelyeire. Szombaton egész nap íjász- és vadászkutya-bemutató, helyi kézműves vásár, természetfotó-kiállítás és szituációs lézeres lövészet is várja a látogatókat Szentkúton.

Helyi hírekMátraverebélySzentkútSzent Hubertus-búcsú