2024.05.03, Péntek
Rák Világnapja - Rekordrészvétel a prevenciós vetélkedőben
Fotók: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Rák Világnapja - Rekordrészvétel a prevenciós vetélkedőben

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2024.03.09. 10:00

Nógrád Vármegye 22 csapata vett részt a "Légy tudatos!" megmérettetésen. A helyi vállalkozók értékes díjakkal ösztönözték a diákokat, hogy vegyenek részt az ismeretterjesztő eseményen.

A Rák Világnapja és az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából ismét megrendezte már hagyományosnak tekinthető vetélkedőjét a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete. A minden év februárjában visszatérő, "Légy tudatos!" című vetélkedőn a vármegye középiskoláinak kimagasló számú, 22 csapata vett részt, a vándorserleget a bátonyterenyei Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium "Mákvirágok" fantázianevű négyese hódította el - olvasható a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal oldalán megjelent beszámolóban.

Egészségtudatosság elmélyítése is célja volt a vetélkedőnek

A verseny célja ezúttal is a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése és a daganatos betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt, kiemelt figyelemmel a megelőzés és a korai felismerés lehetőségeire és fontosságára – hangsúlyozta a vármegyei tisztifőrvos, népegészségügyi főosztályvezető. Feketéné dr. Zeke Ildikó emlékeztetett: Magyarországon 2014-ben vezették be a térítésmentes Humán Papilloma Vírus elleni védőoltást a 12 év feletti, hetedik osztályos lányok számára. Ezt követően, 2020-tól kezdődően már a fiúk is igénybe vehetik az oltást, mely biztonságos, hatékony és hatásos vakcina a méhnyakrák és egyéb, HPV okozta rosszindulatú daganatok és nemi szervi szemölcsök megelőzésében – ismertette a szakember.
 


Felvilágosítás és támogatás a fiataloknak

A 10 éves évforduló alkalmából a vetélkedő is elsősorban ezzel foglalkozott, egyben érintve a szűrővizsgálatok kérdését is, hiszen ez a két pillér, amin a méhnyakrák elleni stratégia alapul. A HPV elleni védőoltást a résztvevő fiatalok egy része remélhetőleg már hetedik osztályban megkapta, de fontos hangsúlyozni, hogy erre van még lehetőségük, lehetőleg a szexuális élet megkezdése előtt, mert az oltás ilyen esetben a leghatékonyabb. A nőgyógyászati vizsgálatot a szexuális élet megkezdésével ajánlja a népegészségügyi szakterület, majd 25 éves kortól a minimum 3 évente elvégzett méhnyakszűrésen való részvételt - erre is ráirányították a figyelmet a vetélkedőn.

Rekordszámban vettek részt a középiskolások a vetélkedőn

Az eseményen rekordszámú, 22 csapat vesz részt, 10 középiskolát képviselve Salgótarjánból, Balassagyarmatról, Bátonyterenyéről és Pásztóról.

A vetélkedő nem elsősorban a biológia tárgyi tudást kérte számon, sokkal inkább a témához kapcsolódó ismereteket. A feladatok egy része inkább kívánt kreativitást, arra fókuszálva, hogyan kommunikáljanak ezekről a fiatalok, saját kortársaik vagy családtagjaik, ismerőseik felé. Első feladatként már a verseny előtt Tik-Tok videókat készítettek a csapatok az oltással, a szűréssel és a megelőzéssel kapcsolatban – ezzel pedig sokezres elérésre tett szert a vetélkedő üzenete a nógrádi fiatalok körében, csak a kedveléseket tekintve a 3 ezret közelítették a videók.

A megbetegedések harmada megelőzhető lenne

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke azt hangsúlyozta: világméretű probléma a daganatos betegségek számának növekedése, melyek egyharmada biztosan megelőzhető lenne.

Ugyanakkor amíg 50 évvel ezelőtt az érintettek 20 százalékát tudta megmenteni az egészségügy, ez az arány napjainkra már 50 százalék.

Mint azt a civil szervezet vezetője kiemelte: ettől még jobb lehetne a helyzet, ha a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság emelkedne, hiszen minél korábbi a felismerés, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Az egészséges életmód és a szűrővizsgálatok igénybevételének fontosságát hangsúlyozva a fiataloknak azt mondta: "Légy tudatos! Csak egy életed van, vigyázz rá!"

Bátonyterenyéről érkezett a győztes csapat
 


A vetélkedőt a bátonyterenyei Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium csapata nyerte (Dely Dóra, Nagy Laura, Szabó Beáta, Pilinyi Maja, felkészítőjük: Maruzs Orsolya), második helyen a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola egyik négyese végzett (Verbói Gabriella, Murár Emília, Bangó Ivett, Balogh Edina, felkészítőjük: Takács Dorina), harmadikként pedig a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium egyik négyese zárt (Bábel Tamás, Lénárt Balázs, Polyóka Sára, Szőllős Janka, felkészítőjük: Madjász Julianna).

A zsűrit dr. Horváth Imre, a salgótarjáni kórház szülész-nőgyógyász főorvosa; Gembiczki Ferenc, a vármegyei szakképzési centrum kancellárja; Juhász Péterné, vármegyei vezető ápoló; Nagy-Tóth Ilona, a Mályvavirág Alapítvány alapító vezetője; továbbá Kelemen Kristóf, a salgótarjáni kereskedelmi és vendéglátóipari középiskola 12. évfolyamos diákja, az előző évi győztes csapat tagja alkotta.

Összefogtak a vállalkozások a fiatalokért

Ebben az esztendőben egyedülálló módon számos salgótarjáni szórakozó- és vendéglátóhely, valamint két gyógyszertár is értékes ajándékokkal támogatta a versenyt és ezáltal vállalt részt a méhnyakrák elleni küzdelemben. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal ezúton is köszönetet mond az Apollo Kultik Mozi, a Nyugi Coffee and Brunch, a Sun City Szépségszalon, a Tavaszi Árkád Cukrászda, továbbá a Benu Gyógyszertárak Pécskő és Beszterce Gyógyszertárainak.

Helyi hírekRák VilágnapjaFáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és KollégiumaLÉGY TUDATOS!vetélkedő