2024.04.29, Hétfő
Somoskőújfalu - Megemlékezés a hazatérés napjának 100. évfordulóján
Fotó: MTI/Komka Péter

Somoskőújfalu - Megemlékezés a hazatérés napjának 100. évfordulóján

MTI

2024.02.19. 09:20

Száz évvel ezelőtt csatolták vissza többéves tárgyalássorozat végén Magyarországhoz Somoskő és Somoskőújfalu településeket.

Hirdetés

A mai globális világban különösen fontos, hogy belső békénk és biztonságunk megőrzése érdekében ne adjuk fel se az értékeinket, se az összetartozás érzését - mondta Szili Katalin Somoskőújfalun. A miniszterelnöki főtanácsadó Somoskő és Somoskőújfalu Magyarországhoz való visszacsatolásának centenáriumi ünnepségén úgy fogalmazott: a Csehszlovákiától száz éve visszacsatolt, Nógrád vármegyei települések azért méltók a Hazatért falu címre, mert őrzik a közösséget, annak értékeiket, megtartották a hűséget a hazához, és felmutatták, hogy magyarságuk mindennél fontosabb.

 


A két település négy éven át volt Csehszlovákia része

Szili Katalin felidézte, hogy Somoskőújfalu és Somoskő a trianoni döntés következtében négy évig volt a szomszéd állam része. Hozzátette, az elcsatolt települések lakosainak meg kellett tanulniuk egy másik ország részeként élni.

A szónok kiemelte: Somoskő és Somoskőújfalu szerencsések voltak, mert voltak olyan emberek, akik hittek abban, hogy lehet változtatni, még akkor is, amikor Európa elfelejtette a "békekötés művészetét".

Köszönet a diplomatáknak és a civileknek

A Népszövetségi Tanács 1924. február 15-i hatállyal csatolta vissza Magyarországhoz a községeket többéves tárgyalássorozat eredményeként, Krepuska Géza orvosprofesszor, Liptay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. igazgatója és Auer Pál jogi szakértő közbenjárására. A főtanácsadó köszönetet mondott a haza iránti hűségért, a közösség szolgálatáért az akkori közbenjáróknak, az egykori Határmegállapító Bizottság visszacsatolást segítő három tagjának: Wilfrid Carey brit alezredesnek, Andó Rikicsi japán őrnagynak és Tánczos Gábornak. Ugyancsak köszönetet mondott a Somosi Kultúráért Egyesületnek és a Somoskői Váralja Egyesületnek, mert a civil szervezeteknek köszönhető a Hazatérés napi ünnepségek megrendezése. A szombati program szentmisével kezdődött a templomban, majd a Petőfi Sándor Művelődési Házban folytatódott az ünnepi műsorral.

Egyedi képeslap készült a centenáriumra

A "hazatérés" 100. évfordulójára egyedi képeslap készült, és erre az alkalomra megsütötték a Hazatérés tortáját is. Az Országgyűlés 2017-ben Becsó Zsolt és Balla Mihály fideszes képviselők indítványára adományozta a Hazatért falu (Pagi ad Patriam reversi) címet Somoskőnek és Somoskőújfalunak. A visszacsatolást 1999 óta ünneplik a hazatérés napjaként.

Helyi hírekSomoskősomoskőújfaluA hazatérés napja