2024.05.05, Vasárnap
Nógrádi város újította meg központjának két történelmi épületét
Fotó: MTI

Nógrádi város újította meg központjának két történelmi épületét

mti

2024.01.05. 09:46

Az egyik közülük több mint 450 négyzetméteres rendezvényházzá bővült; az épületek között közösségi teret alakítottak ki.

Teljeskörűen megújult Pásztó történelmi városközpontjának két épülete: a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományaira építve kínál interaktív kiállítást és programokat.

A Nógrád vármegyei város polgármestere az MTI-vel közölte, Pásztó önkormányzata 407,87 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatán. Ennek eredményeként valósult meg a komplex beruházás a Pásztó történelmi városközpontjában található, középkori hangulatú "Romkert" területén - írta közleményben Farkas Attila (Fidesz-KDNP).


A megmaradt épületromokat vizuálisan egészítették ki

A beruházás központi részeként a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház épületeit újították meg, valamint új kiállítási eszközöket is beszereztek. Az emlékház több mint 450 négyzetméteres rendezvényházzá bővült. A kültéri rendezvények lebonyolításához az épületek között közösségi teret alakítottak ki, a közlekedő felületeket térburkolattal borították és utcabútorokat is elhelyeztek.   

Szabadtéri installációként egy gravírozott üvegpanel készült a ciszterci kolostor környezetében található középkori templomrom valamikori méreteinek és látványának bemutatására, a megmaradt épületromokat vizuálisan kiegészítve. A rendezvényház kertjében kültéri látványelemként egy térkőbe vésett, nagyméretű "iránytűs térképet" építettek ki.


Számos programnak adnak majd otthont az épületek

A polgármester közlése szerint a megújult épületek sokoldalú használhatóságot biztosítanak: a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató interaktív kiállítással várják a látogatókat, és ehhez kapcsolódóan több különböző középkori tematikájú fesztivált és rendezvényt is szerveznek, megtartva a hagyományos Zsigmond napi programot.   

Művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, zenei fesztiválokat, koncerteket, előadásokat is rendeznek itt, konferenciáknak, filmvetítéseknek, fotó- és festőművészek kiállításainak is helyet adnak a Múzeum téri épületek. A pásztói projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

műemlékfelújításHelyi hírekPásztó