2024.04.30, Kedd
Balassagyarmat – Könyvbemutatóval és kiállítással emlékeztek Madách Imrére
Fotó: wikipedia

Balassagyarmat – Könyvbemutatóval és kiállítással emlékeztek Madách Imrére

MTI

2024.01.23. 09:18

Ünnepség keretében átadták a Madách-díjakat.

Hirdetés

Madách Imrére emlékeztek születésének 201. évfordulója alkalmából Balassagyarmaton. Koszorúzással kezdődött a Madách-ünnepség Balassagyarmaton a Civitas Fortissima téri Madách-szobornál, majd könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval folytatódott a Madách Imre Városi Könyvtárban. A  vármegyei önkormányzat kiadványát, a Madách Imre 200 című könyvet a szerkesztő, Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens mutatta be.

Madách örökérvényű gondolatai

Madách Imre írói munkássága évszázadokkal később is markáns hatást vált ki, Az ember tragédiája a legfontosabb kérdéseket feszegeti: az eszmék keletkezésének, elavulásának körforgását, az emberiség nagy történelmi körképét, a létezés értelmét - mondta Fülöp Attila ünnepi beszédében. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Az ember tragédiáját - Katona József Bánk bánja mellett - a magyar irodalom legnagyobb drámai alkotásának nevezte, amely több mint 160 éve, két évvel Madách halála előtt, 1862-ben született. Mint mondta, Madách művének felzaklató kérdései azóta is életben tartják a drámát, a mai napig rendszeresen játsszák a színházak.

Az ember tragédiája örökérvényű gondolatokat közöl: az emberi életért zajló szakadatlan küzdelemről, a jó és a rossz, fény és a sötétség, a hit és a tagadás örök harcáról - tette hozzá Fülöp Attila.

Az államtitkár szerint a világban tapasztalható lelki, szellemi, gazdasági és politikai válságok egyre mélyülnek, és az a társadalom, amely nem tiszteli a közösséget, nem őrzi a hagyományait, értékeit, pusztulásra van ítélve.
Elmondta: Madách Imre 160 év távlatából azt üzeni, hogy a család fontosabb szerepet tölt be, mint valaha. "Minden gyermek, amelyik megszületik, reményt ad a fennmaradásra, arra, hogy száz év múlva is lesz, aki itt áll és emlékezik" - hangoztatta az államtitkár.

A Madách-díj átadása

Az államtitkár felidézte, hogy Madách Imre születésének tavaly ünnepelték a 200. évfordulóját, idén pedig 60. évfordulóját a Nógrád Vármegyei Madách Imre-díjnak. A díjban eddig részesültek költők, akadémikusok, festőművészek, muzeológusok vagy könyvtárasok. Az idei díjat Nógrádi Gergely operaénekes, kántor, író, újságíró, valamint a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár kapta.

Film a fiataloknak

Az ünnepségen bemutatták az Egy nógrádi próféta - Madách Imre és Az ember tragédiája című filmet, amit a vármegyei önkormányzat megbízásából készített a Cameofilm Studio Kft. A 30 perces film célja az ismeretterjesztés, azon belül kiemelt szándék volt, hogy digitális iskolai tananyagként szolgálja a köznevelést. A film rendezői Barlay Tamás és Kis-Tóth Zalán.
***
Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 20-án született a nógrádi, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja mindössze 41 évet élt. A Madách Imre-díjat 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapították.

Helyi hírekBalassagyarmatMadách díjünnepségkoszorúzásCivitas Fortissima térMadách Imre Könyvtár