2024.04.28, Vasárnap
Közös gyakorlatot tartottak Nógrád és Pest területi védelmi bizottságai
Fotók: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Közös gyakorlatot tartottak Nógrád és Pest területi védelmi bizottságai

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2023.11.02. 16:37

Egy feltételezett árvíz okozta védekezési helyzet megoldását gyakorolták közösen Pest és Nógrád vármegyék területi védelmi bizottságai múlt héten csütörtökön, Nógrád községben. A védelmi szervezetek a saját ilyen gyakorlataikon túl első ízben rendeztekközös rutinszerzést.

Hirdetés

A feltételezés szerint a Pest vármegye felől viharral érkező nagy mennyiségű eső a Rétsági járás településeinek jelentős részén elöntéseket, árvizeket okozott. A legkritikusabb helyzet Nógrád településen alakult ki, ahol a helyi erőforrásokat már meghaladta a szükséges védekezés nagyságrendje. Emellett hasonlóan kritikus állapotok alakultak ki Pest vármegye Szobi járásában is, így a nógrádi és a pesti területi védelmi bizottságok kezdeményezték a veszélyhelyzet kihirdetését az érintett térségekre. A feltételezés szerint a problémákkal leginkább Nógrád település érintett, így a bizottságok ide jelölték ki a helyszíni irányító operatív törzs működését a védekezés és a helyzet hatékony kezelése érdekében.

Az esemény célja egy ilyen árvízi helyzet kezelésének területi és helyi szintű gyakorlása, valamint a kialakult helyzet kezeléséhez, a lakosságvédelmi intézkedések meghozatalához szükséges erők és eszközök meglétének vizsgálata, összehangolása volt.Ennek során felállították és össze is kapcsolták a két vármegye mobil vezetési pontjait, ahogyan magukat a területi védelmi bizottságokat is. Kiemelt szerepet kapott a nógrádi, MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj,annak mozgósítása, illetve helyszíni irányítása a védekezési feladatokban. A zászlóalj aktív és területvédelmi tartalékos állománya kimenekítési, mentési, lakosságvédelmi, fertőtlenítési és árvízi védekezési szituációkat gyakorolt a védelmi bizottságok irányítása mellett.

Annak érdekében, hogy a gyakorlat minél inkább eredményes és a tapasztalatok értékére alkalmas legyen, azt "valós időben" bonyolították le, a kiindulási pillanat Nógrád község polgármesterének segítségkérő jelzése volt reggel 6 órakor. A gyakorlatsikeres lebonyolításában kiemelt szerepe volt az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnak, a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek és a Naszály Járási Mentőcsoportnak. Ezen felül minden feltételezetten érintett szervezet bekapcsolódott a helyszínen a gyakorlatba, így a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők, a vízügyi igazgatóság, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, továbbá a helyi önkormányzat és a polgárőrség is.

A gyakorlatot Pest és Nógrád Vármegyei Területi Védelmi Bizottságainak titkárai közösen vezették le, az érintett szervezetek vezetői mellett a Pest Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Fehér Edina igazgató, míg a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Kalocsai Péter főigazgató kísérte figyelemmel a rutinszerzést. A két területi védelmi bizottság összességében sikeresnek értékelte a gyakorlatot, egyben rögzítették, hogy a jövőben is tovább folytatják együttműködésüket a rendkívüli helyzetekre történő közös felkészülésben.

Helyi hírekNógrád megyegyakorlat