2024.04.29, Hétfő
Decembertől az új orvosi ügyeleti rendszerre áll át Nógrád is
Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Decembertől az új orvosi ügyeleti rendszerre áll át Nógrád is

mti

2023.11.16. 17:13

Elérte a kétszázezret az Országos Mentőszolgálat egységes alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma; az országos rendszer kiterjesztése december 1-jétől Vas és Nógrád vármegyékben folytatódik - közölte a szervezet szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Hirdetés

Győrfi Pál közleménye szerint a jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, 17 670 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházi felvételre küldeni.

Kitért arra is, hogy több mint 20 ezer esetben elegendőnek bizonyult a telefonos tanácsadás, 165 ezer beteget pedig valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, és mintegy 15 ezer beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket.

Az új, alapellátási ügyeletben ellátottak 32 százaléka gyermek, illetve 18 éven aluli fiatal volt - írták.

Hozzátette: a 1830-as hívószám mindenhol jól működik, a visszajelzések alapján az ügyeleti rendszerrel az ellátottak továbbra is elégedettek.

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése december 1-jétől Vas és Nógrád vármegyékben folytatódik annak érdekében, hogy a tervek szerint 2024 elején - Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen.

Helyi hírekOMSZorvos