2024.04.29, Hétfő
Madách Imrére emlékeznek Csesztvén
Madách Imre Emlékház (csesztve.hu)

Madách Imrére emlékeznek Csesztvén

mti

2023.10.06. 12:55

Madách Imrére emlékeznek halála 159. évfordulóján a Nógrád vármegyei Csesztvén szombaton; az ünnepségen a Nemzeti Színház művészei szerepelnek - tájékoztatta az MTI-t a Madách Imre Emlékház szerdán.

Hirdetés

A Madách Irodalmi Napon 13 órától a Nemzeti Színház színművészei adnak műsort, az összeállítás címéül Madách: Hit és tudás című versének egy sorát választották: "Nékem is volt édenrőli álmam" - áll a közleményben.

Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén, a csesztvei Madách Imre Emlékházban Gréczi-Zsoldos Enikő Madách-díjas egyetemi docens mond ünnepi beszédet, majd koszorúzást tartanak Madách Imre szobránál.

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága első, boldog éveit Fráter Erzsébettel, itt születtek meg a gyermekei, a csesztvei időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének. 1862 augusztusában Madách itt fogadta az Ember tragédiája című műve felfedezőjét, Arany Jánost.

A kúria 1964-től múzeum, parkja természetvédelmi terület. Az emlékházat 2012-ben újították fel, megújult az állandó kiállítás is, a tárlatot interaktív technikai eszközökkel egészítették ki. A mini színpadon az adott kort idéző ruhába beöltözve eljátszható a drámából egy-egy szín, a látogatók megismerhetik a Tragédia filmes és színpadi feldolgozásait is.

Október 3-án T. Pataki László Lidércláng - Madáchné Fráter Erzsébet életéről című monodrámáját mutatják be a művelődési házban.

Helyi hírekCsesztveCsesztvei emlékház