2024.04.28, Vasárnap
Sikeres a kadétprogram Balassagyarmaton is
kadetprogram.hu

Sikeres a kadétprogram Balassagyarmaton is

mti

2023.09.19. 16:51

Egyértelműen sikeres a Honvéd kadét program: jelenleg 7000 kadét tanul közel 150 iskolában - mondta Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke egy hétfői, budapesti konferencián.

Hirdetés

A sportszövetség elnöke, a KDNP frakcióvezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a kadétprogramról rendezett tanácskozáson emlékeztetett: a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési programja 2017-ben indult a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként, az iskolák honvédelmi nevelőmunkáját a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség segíti.

Simicskó István hangsúlyozta: a programban szeretnének olyan tudást, kompetenciákat, képességeket adni a fiataloknak, amelyek képessé teszik őket a gyorsan változó világban a veszélyek felismerésére és a haza védelmére.

Simicskó István beszélt arról is, hogy nagyon fontosnak tartja a katonai előképzést. Megfontolandónak nevezte, hogy a 18. évüket betöltött fiatalok 1-2 hetes, akár egy hónapos előképzésben részesülhetnének, ami megfelelne a sorkatonaság egyhónapos alapkiképzésének.

A sportszövetség elnöke megköszönte a honvéd kadét programban résztvevők munkáját, akik átadják tudásukat és személyes példát mutatnak a fiataloknak.

A Honvédelmi Sportszövetségről szólva hangsúlyozta: a szervezet kiemelt feladata a hazafias nevelésben és a honvédelmi oktatásban való részvétel. Szólt arról is, hogy öt településen - Újfehértón, Baján, Balassagyarmaton, Szarvason és Szigetváron - honvédelmi sportközpontot hoztak létre, amelyek multifunkcionális sportközpontok, lőterekkel, és amelyek bázisai lehetnek a katonai és küzdősportok elsajátításának, a honvédelmi nevelésnek. A Honvédelmi Sportszövetség részt vesz számos tábor, így többek között az ejtőernyős, repülős, búvártáborok szervezésében. Mint mondta, a sportszövetség a képzésekkel, táborokkal a képességfejlesztés terén 30 éves hiányt pótol.
 

Helyi hírekBalassagyarmatkadétprogram