2024.04.29, Hétfő
Csütörtökön kezdődik a nemzetközi kortárs művésztelep Cereden
Illusztráció, unslpash.com

Csütörtökön kezdődik a nemzetközi kortárs művésztelep Cereden

MTI

2023.07.18. 15:06

Csütörtökön kezdődik a nemzetközi kortárs művésztelep Cereden, az ArtColony - Cered 2023 témája a tabu lesz. Az alkotásokat az augusztus 12-ei ArtPikniken mutatják be, és ekkor avatják a grafikai műhellyel is rendelkező ArtComplexet, amellyel idén bővült az alkotóbázis - tájékoztatta az MTI-t a művészeti vezető kedden.

Hirdetés

Fürjesi Csaba elmondta: a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep 28 éve működik, és az európai művésztelepek között azok közé tartozik, amelyeknél évenként más-más tematika szerint zajlik az alkotó munka.

Eddig több száz, főként Európából érkező művész és szakember kapcsolódott be a munkába - tette hozzá.

Grafikusok, szobrász- és festőművészek, művészettörténészek vesznek részt zömmel az idei művésztelep munkájában, de lesz közöttük esztéta, építőművész és író, költő, performer is, a meghívott művészek Magyarország mellett Szlovákiából, Csehországból, Litvániából, Belgiumból, az Egyesült Arab Emírségekből és Ausztriából érkeznek.

Az idei művésztelep július 20-án kezdődik és augusztus 9-ig tart. Ezen időszakon belül a meghívott művészek más-más időtartamban, az előzetesen egyeztetett egyéni időpontban vesznek részt.

Augusztus 1-9. között a tabu tematikájában alkothatnak a résztvevők - mondta Fürjesi Csaba.

Tavaly a groteszk, két éve a hangáradat volt a művésztelep témája. Akkor 12 különböző hangot rögzítettek a Nógrád vármegyei faluban, többek között a harangét, a libákét, kutyaugatást, kocsmazajt, a dinnyeárust, valamint a művészek beszélgetését. Az ebből összeállított háromperces etűdöt küldték el az alkotóknak, a művészek pedig erre reagáltak.

A szimpózium összművészeti fesztivállal, az ArtPiknikkel zárul, ahol megtekinthetők lesznek a műalkotások

Az augusztus 12-i rendezvényen egész napos programokkal, a képzőművészet mellett hagyományos helyi gasztronómiai fogásokkal, családi programokkal, koncertekkel és esti színházi produkcióval várják a látogatókat.

Ezen a napon adják át az ArtComplexet. A 400 négyzetméteres új alkotóházat és galériát a volt tsz-irodából alakították ki a TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatán elnyert 125 millió forintból. A multifunkciós, fedett rendezvénytér helyet ad az alkotók műhelymunkáinak is.

Helyi hírekNemzetközi Kortárs MűvésztelepCeredArtcolony Cered