2024.04.19, Péntek
Természetvédelmi összefogás rendőrségi szervezéssel
police.hu

Természetvédelmi összefogás rendőrségi szervezéssel

police.hu

2023.06.09. 15:12

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezésében Salgóbányán rendezték meg az erdők védelme érdekében alakult munkacsoport soron következő ülését.

Hirdetés

A rendőr-főkapitányság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, valamint négy kelet-nógrádi település – Salgótarján, Cered, Bárna és Zabar – polgármesterei a természetvédelmi kincsek megóvása érdekében munkacsoportot hoztak létre 2020. év tavaszán, amelyhez 2021. évben újabb négy nyugat-nógrádi település önkormányzata – Szügy, Csesztve, Magyarnándor, Szanda – is csatlakozott - írja a police.hu.

Az alapítók és a csatlakozott tagok elsődleges célként tűzték ki a természetvédelmi területeken engedély nélkül quadokkal és motorokkal közlekedők elleni együttes fellépést, amellyel biztosítani lehet a Nógrád vármegye területén található természetvédelmi, a különösen védett természetvédelmi, valamint a Natura 2000-es természetvédelmi területek megóvását.

A soron következő, 2023. június 7-én megtartott értekezletnek a Salgóbányán található Geocsodák Háza adott otthont, amelyen részt vettek a munkacsoport képviselői, valamint az Ipoly Erdő Zrt. képviselői és az Országos Vadászkamara Nógrád Vármegyei Területi Szervének titkára is. Az értekezletet a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes nevében Tamás Gábor rendőr alezredes, a rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központ vezetője nyitotta meg.

A résztvevő felek értékelték az elmúlt időszak feladatainak végrehajtását, megbeszélték a közeljövőben végrehajtandó további ellenőrzések hatékonyságát elősegítő intézkedéseket, valamint megállapodtak a további együttműködés részleteiben. A jövőbeli célok közé tartozik a problémával érintett további települések bevonása, valamint erdészek és vadászok megszólítása a témával kapcsolatban.

A Salgótarjáni, Balassagyarmati és a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársai jelenleg havonta több alkalommal hajtanak végre ellenőrzéseket a társszervekkel közösen, amelyen rendszeresen részt vesznek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi szakemberei és a helyi polgárőr egyesületek tagjai is. A rendőrség célja a folyamatos ellenőrzések megtartásával nem a büntetés, hanem az, hogy mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy a természetvédelmi területeken quadokkal, terepmotorokkal engedély nélkül közlekedni veszélyes és szabálytalan.

Helyi hírekkörnyezetvédelemNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság