2024.04.27, Szombat
Múzeumok éjszakája - Éjszakai fotózás és zenés tárlatvezetés is várja a látogatókat Nógrádban
Múzeumok éjszakája

Múzeumok éjszakája - Éjszakai fotózás és zenés tárlatvezetés is várja a látogatókat Nógrádban

mti

2023.06.19. 14:10

Salgótarjánban éjszakai fotózást szerveznek Salgón, a Bányászati kiállítóhelyen a Bányász-Kohász dalkör tart zenés tárlatvezetést, Balassagyarmaton és Szécsényben Madách Imréről, Petőfi Sándorról és Rákóczi Ferencről is megemlékeznek a Múzeumok éjszakája Nógrád vármegyei programjain szombaton.

Hirdetés

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum 22 órától kirándulást szervez régészekkel Baglyaskőre. Délutántól felidézik a Novohrad-Nógrád Geopark két hírhedt eseményét, a vonatrablást és a viadukt leszakadását, bemutatják a Kisboldogasszony római katolikus főplébánia templom körüli ásatást és a salgótarjáni acélgyár szénellátását.

Tárlatvezetéseken Nógrád elmúlt tíz évi régészetének kiállítását, az Üvegváros tanulmányi raktárt és a Gál István-emlékszobát járják be.

A Bányászati kiállítóhelyen a földfelszíni és a József lejtősakna földalatti kiállításban is lesz szaktárlatvezetés, Buda László barlangász Magyarország mélypontján címmel a Vecsembükki-zsombolyról tart előadást, este a kicsik bányamanóképzésen vehetnek részt.

Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban Madách 200 - Nógrádból a halhatatlanságba, és Petőfi körút 200 - Miről mesél a ludányi főkötő címmel tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket. Este a Vissi d' Arte Művészeti Együttes ad koncertet, a múzeumi filmsarokban Az ember tragédiáját, Jankovics Marcell animációs filmjét vetítik le.

Bemutatják a palóc házat és a szabadtéri gyűjteményt, élő társasjátékon idézik fel Madách korát, Rejtély Nagy Iván könyvtárában címmel rendeznek kalandjátékot, de lesz népi játszótér, bábszínház és mesejáték is.

A balassagyarmati Jánossy Képtárban 20:30-kor a Réti Zoltán - a gyarmati polihisztor című kiállítást nyitják meg a művésztanár születésének 100. évfordulóján. 21 órától a BLBM Quartet ad koncertet a képtár előtt, majd elkezdődik az éjszakai zenés piknik.

Szécsényben a Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban 16 órakor Limbacher Gábor igazgató nyitja meg a programot, amelynek keretében lesz játékos vetélkedő, kalandtúra Petőfi és Rákóczi nyomában. Megnyitják Az élővilág bűvöletében című természetfotó-kiállítást, valamint Szent Iván Szépei címmel viseletbemutatót tartanak.

A Palóc Néptáncegyüttes esti gálaműsora után napkereket gördítenek, majd jön a tűzgyújtás és körtánc. A napot a Keleti Szél zenekar koncertje és az éjszakába nyúló középkori táncház zárja. Napközben a tüzes borok sátra, palóc lángos, múzeumi tárlatvezetés és pincetúra is várja az érdeklődőket.

Helyi hírekMúzeumok és Galériák Éjszakája