2024.03.29, Péntek
Nagyszabású munka keretében korszerűsítik nógrádi települések szennyvízelvezetését
Főkép: A kállói szennyvíztisztító telep látványterve, forrás: Penta Kft., további fotók: Penta Kft.

Nagyszabású munka keretében korszerűsítik nógrádi települések szennyvízelvezetését

magyarepitok.hu

2023.03.30. 10:29

A Penta Kft. munkájával megvalósuló kivitelezés során 55 kilométer hosszan építik ki a szennyvízcsatornát a vármegye 7 településén.

Hirdetés

Korszerűsítik Nógrád vármegye 7 településének szennyvízelvezetését. A nettó közel 12 milliárd forint értékű projekt KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) forrásból valósul meg, a tervezést és a kivitelezést a Penta Kft. végzi el.

A munka során közel 55 kilométer hosszan építik ki a szennyvízcsatornát, valamit egy új szennyvíztisztító telepet építenek és felújítanak egy már meglévőt.

A projektet − szennyvíz befogadónként − három munkarészre bontották:

  • Erdőtarcsa;
  • erdőkürti agglomeráció (Erdőkürt, Kálló és Vanyarc)
  • és pásztói agglomeráció (Pásztó, Tar és Mátraszőlős).
Térkép: Google Maps

Erdőtarcsán 8 kilométer hosszú vezetéket fektetnek

A tervezés előrehaladtával a munkálatok 2022 elején kezdődtek meg a lőszermentesítéssel és a régészeti ásatásokkal, melyek során őskori és római kori leletek kerültek elő.

Ezt követően 2022 májusában kezdődhetett meg a szennyvízcsatorna építése elsőként Erdőtarcsán. A településen nem üzemel közüzemi szennyvízelvezető/tisztító rendszer, így a feladat része a csatornahálózat kiépítése, melynek nyomán összesen 8 kilométer hosszú gravitációs és nyomott vezeték gyűjti össze a település szennyvizét.

A szennyvíz D200 KG-PVC SN8 gravitációs vezetéken, valamint D110 PE100 PN10 nyomott vezetéken jut el a befogadóig, a jelenleg is üzemelő héhalmi szennyvíztisztító telepig. A területen 1 db új átemelő műtárgyat létesítenek.

Fotók: Penta Kft.

Kállón új szennyvíztisztító telepet építenek

A szennyvízvezeték több mint 60 százaléka az erdőkürti agglomerációban épül. A kivitelezés Erdőkürt, Kálló és Vanyarc települések teljes területét érinti. A szennyvíz D63-D140 átmérőjű PE100 PN10 nyomóvezetéken, valamint D200 KG-PVC SN8 gravitációs vezetéken kerül elvezetésre, befogadója egy újonnan épülő szennyvíztisztító telep.

A telep hidraulikai kapacitása: Q=295 m3/d, biológiai terhelhetősége: Q=3158LE. A rácsot és a homokfogót zárt épületben helyezik el. A biológiai reaktorok és az ülepítés egyesített műtárgyas, két párhuzamos folyamatos átfolyású rendszer, eleveniszapos szennyvíztisztítási eljárás biológiai többletfoszfor eltávolítással, elődenitrifikációval, fakultatív medencével, kiegészítő vegyszeres foszforeltávolítással, utószűréssel, fertőtlenítéssel, az iszap aerob stabilizálásával és gépi víztelenítésével.

A térségben épül továbbá 9 db új átemelő műtárgy is, melyek a szennyvíz telepre történő bejuttatását biztosítják.

Felújítják a pásztói szennyvíztisztító telepet

Pásztón és térségében (Pásztó, Tar, Mátraszőlős) körülbelül 12.000 folyóméter D75 PE – D160 nyomóvezeték, körülbelül 400 folyóméter gravitációs vezeték, lokális rekonstrukciók, 4 db új átemelő, 1 db térségi átemelő és 15 db meglévő átemelő korszerűsítése történik.

Taron a meglévő természetközeli szennyvíztisztító telepet megszüntetik (ez nem képezi jelen projekt részét), így a Taron és Mátraszőlősön összegyűjtött szennyvíz befogadója a pásztói meglévő, jelenleg is üzemelő szennyvíztisztító telep lesz, melyet felújítanak és bővítenek.

Az elavult működésű, szaghatásra hajlamos tisztítótelep felújítás után tervezett hidraulikai kapacitása Qd,max=1 296 m3/d, biológiai terhelhetősége 14 367 LE.

A csatornahálózat és a szennyvíztelepek építése tervezetten 2023 végén – 2024 elején fejeződik be, ezt követően kezdődik a féléves próbaüzem. A teljes projekt zárása 2024 augusztusában várható.

Galéria

Helyi hírekPásztóMátraszőlősNógrád vármegyePenta Általános Építőipari Kft.