2024.03.19, Kedd
Egy éve adták át a honvédelmi sportközpontot Balassagyarmaton
Illusztráció: Unsplash

Egy éve adták át a honvédelmi sportközpontot Balassagyarmaton

mti

2023.03.27. 17:24

A honvédelmi sportközpontok lehetőséget adnak arra, hogy a fiatalok megismerjék a Honvédelmi Sportszövetség munkáját, a sporton keresztül megismerjék önmagukat, emellett a közösségépítés kiváló terei is - mondta Simicskó István, a szervezet elnöke szombaton Balassagyarmaton.

Hirdetés

A KDNP frakcióvezetője a Honvédelmi Sportszövetség elnökeként a balassagyarmati létesítmény fennállásának első évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen köszöntőjében felidézte, hogy a rendszerváltás után megszűnt Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) egyedülálló sportmozgalom volt, sok százezer embert tudott megmozgatni, országos lövészversenyeket szervezett.

Hozzátette, ezt akkor "elfelejtettük", de fontos, hogy a biztonság iránti elköteleződés, a közösség iránti felelősségvállalás meglegyen a fiatalokban, a gyermekeinkben.

A kormány az MHSZ utódjául 2017 januárjában hozta létre a Honvédelmi Sportszövetséget. Simicskó István (aki tíz éve maga is letette a polgárőrvizsgát) a szervezet küldetésének nevezte, hogy a fiatalokat szólítsák meg azzal: a haza védelme mindannyiunk közös ügye és ebben önkéntesen vegyenek részt.

A sportközpont megnyitásának első évfordulóját egy Ifjú polgárőr nappal egybekötött családi élménynappal ünnepelte az intézmény. A látogatók kipróbálhatták a lézeres és a légfegyveres lövészetet és más sportokat is, valamint megtekinthették az ifjú polgárőrök eskütételét és járőrversenyét.

Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, a vármegyében 160 ifjú polgárőr van. Ismertette, jelen vannak az általános iskolákban is, az osztályfőnöki órákon foglalkoznak a bűnmegelőzéssel is.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője kiemelte, hogy bár Nógrád az ország egyik legkisebb vármegyéje, a polgárőrség szempontjából az egyik legszervezettebb.

Az a több mint száz település, ahol önkéntes polgárőrök teljesítenek szolgálatot, nagyobb biztonságban tudhatja magát - tette hozzá.

A képviselő elismeréssel szólt arról, amellett, hogy munka és család mellett szabadidejükben dolgoznak a polgárőrök, Nógrádban arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy utánpótlást neveljenek.

A balassagyarmati honvédelmi sportközpontot 2022. március 29-én adták át, az országban harmadikként. A fiatalok hazafias és honvédelmi nevelését szolgáló, mintegy ezer négyzetméteres létesítményben több mint tíz sportágat lehet kipróbálni és gyakorolni.

A Nógrád vármegyei városban 2020. február 28-án rakták le a sportközpont alapkövét, akkor még az Ipolypart úton. A létesítmény ma már a Bátorság utca 1. szám alatt található.

Helyi hírekBalassagyarmatMagyar Honvédség honvédelmi sportközpont