2024.04.27, Szombat
Anyakönyvvezetők számára rendezett szakmai napot a kormányhivatal
Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Anyakönyvvezetők számára rendezett szakmai napot a kormányhivatal

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2023.03.25. 08:57

Anyakönyvi szakmai napot rendezett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya a Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Hatósági Szakigazgatási Főosztályával együttműködésben kedden Salgótarjánban. A Megyeházán tartott szakmai eseményen jelentős létszámban vettek részt a vármegye önkormányzatainak anyakönyvvezetői.

Hirdetés

Szabó Sándor főispán köszöntőjében jelezte: a kormányhivatalnak is érdeke, hogy a vármegye anyakönyvvezetői naprakész ismeretekkel bírjanak és minél magasabb szakmai színvonalon lássák el feladataikat, a tartalmas előadások ehhez adnak segítséget.

Szabó József, a kormányhivatal Hatósági Főosztálya vezetőjének ismertetése szerint a szervezésükben megvalósított szakmai nap iránt örömtelien jelentős érdeklődés mutatkozott, hiszen a vármegye 131 települési önkormányzata közül mintegy 120 személyesen képviseltette magát. A programot követően emlékeztető összefoglalót is az anyakönyvvezetők rendelkezésére bocsátottak a nap során elhangzott tudnivalókról – tette hozzá.

Az anyakönyvvezetők az elektronikus halottvizsgálati bizonyítvány bevezetésének gyakorlati tapasztalatairól és az elektronikus anyakönyvi rendszer mindennapi használatáról, az elektronikus anyakönyv és a személyiadat- és lakcímnyilvántartás kapcsolatának aktuális kérdéseiről, valamint az utónév-módosítás gyakorlati aspektusairól hallhattak tájékoztatókat.

A szakmai eseményen szó esett a házasságkötési szándék bejelentéséhez kapcsolódó adatfelvételek tapasztalatairól és kihívásairól, a közelmúlt jogszabály-módosításairól, továbbá a szakterülete érintő, folyamatban lévő informatikai fejlesztésekről is.

Helyi hírekanyakönyvNógrád megye