2024.04.20, Szombat
Nógrádban is korán kezdődött a pollenszezon
Az Aerobiológiai Hálózat csapdaállomása a salgótarjáni kórház főépületének tetején (Fotó: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal)

Nógrádban is korán kezdődött a pollenszezon

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2023.02.18. 08:23

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján az 1901 óta feljegyzett adatok szerint az idei január a második legenyhébb volt. Miután az év első hónapja 1901 óta a legcsapadékosabb január is lett egyben, így a megszokottól korábban levegőbe kerülő pollenek kevésbé éreztették hatásukat, ugyanakkor az esőzés és a kemény mínuszok megszűnésével ez most már megváltozott.

Hirdetés

Bár a déli országrészhez képest a nógrádi tájakon mindig néhány héttel később indul be az adott növények pollenszórása, az enyhe januári időjárás hatására többek között a mogyoró egyes helyeken már térségünkben is virágzásnak indult. A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei azt javasolják, hogy a tavaszi fák pollenjeire érzékenyek készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, így a viszkető és/vagy könnyező szemekre, viszkető szájpadlásra és/vagy torokra, esetleges tüsszögési rohamokra, orruk bedugulására, viszketésére. Javasoltjuk hogy a tünetek erősödésekor kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

A korai enyhe időjárásra tekintettel a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai is megkezdték a napi pollenmonitorozást, ez január 20-tól folyamatos. A januári enyhe időjárás hatására a közepesen allergén mogyoró virágpora alacsony-közepes koncentrációban már kimutatható volt, emellett a levegőben alacsony koncentrációban megjelentek a ciprus- és tiszafafélék, továbbá az erős allergénnek számító éger pollenjei is.

A pollenterhelés folyamatos monitorozását az országos lefedettségű Aerobiológiai Hálózat csapdaállomásai biztosítják. A Nógrád vármegyei állomás a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főépületének tetején működik, a szolgáltatott adatok a város és annak 30-40 kilométeres körzete területéről összegzik a levegőben lévő összes pollent. A monitorozó állomáson 38 növény és 3 gomba légköri pollen-, illetve spórakoncentrációjának folyamatos gyűjtése történik, minden év január végétől október végéig.

A részletes, egész országra vonatkozó polleninformációk a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján érhetők el.

Helyi hírekpollenpollenszezon