2024.05.08, Szerda
Egyszerűbb és korszerűbb államigazgatási működés a cél
Fotó: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Egyszerűbb és korszerűbb államigazgatási működés a cél

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2023.02.24. 12:36

A vármegye államigazgatási szerveinek részvételével zajlott a napokban a Nógrád Vármegyei Államigazgatási Kollégium idei első ülése.

A kormányhivatal állandó koordinációs fórumán Szabó Sándor főispán köszöntőjét követően Pilz Tamás, az állami és közszolgáltatási feladatok felülvizsgálatáért felelős miniszteri biztos tartott előadást a kormány deregulációs törekvéseiről, az államigazgatás működésének egyszerűsítéséről - olvasható a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal honlapján.

A kormány az elmúlt évtizedben a kormányhivatali szervezetrendszer kialakításával, a feladat- és hatáskörök racionalizálásával, a bürokrácia csökkentésével megteremtette a modern közigazgatás alapjait – emlékeztetett Pilz Tamás az államigazgatási kollégium Salgótarjánban, a Megyeházán tartott ülésén. A miniszteri biztos kiemelte, hogy a folyamatos fejlődés ezen a területen is elengedhetetlen, így szükséges például az eljárások további egyszerűsítése, az ügyintézés gyorsítása, a digitális lehetőségek kiaknázása és a nemzetközi "jó gyakorlatok" felhasználása.

A résztvevőkkel ismertette a deregulációs kerekasztal működését, amelynek célja, hogy olyan javaslatokat tegyen az adminisztráció csökkentésére, a jogszabályok egyszerűsítésére, amelyek hozzájárulnak az ország versenyképességéhez, megkönnyítik a családok, az állampolgárok életét. A kerekasztal állandó tagja a többi közt az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, vagy a Magyar Bankszövetség

Hamarosan elindul egy online felület is, amelyen keresztül a közigazgatási szervek, valamint a szakmai és gazdasági kamarák munkatársai tehetnek deregulációt érintő javaslatokat.

 

 

Az Államigazgatási Kollégium tagjainak Turán Erika, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának osztályvezetője a rehabilitációs orvosszakértői feladatellátás kérdéseiben tartott előadást, Gáspár M. Levente alezredes, a Magyar Honvédség 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (Nógrád) parancsnoka pedig a területvédelmi erők feladatrendszeréről és a területvédelmi rendszer átalakításáról adott helyzetképet.

Helyi hírekNógrád Vármegyei Kormányhivatal